Zonguldak’a bağlı Ereğli ilçesinin kültürel özellikleri nedir?

Zonguldak’a bağlı Ereğli ilçesinin kültürel özellikleri nedir?
Ereğli – Zonguldak

Okuma-yazma oranın %99 olduğu ilçede kentleşme oranı %60′
İlçede 15 ağır sanayi kuruluşu, 81 orta ölçekli işletme faaliyet gösterir.
Şehirde 6 modern hastane, 200’ü aşkın doktor vardır.
Karadeniz Ereğli Müzesi’nde 3.000’i aşkın arkeolojik eser sergilenmektedir.
Karadeniz Ereğli, sınırları boyunca 80 kilometrelik kıyı şeridine sahiptir. Yükleme ve boşaltma olanağı olan Türkiyenin en büyük limanları ve balıkçı barınakları ile uluslararası nitelikte tersaneleri bulunmaktadır. Karadeniz Ereğli’ye bağlı Armutçuk (2003’de beldenin adı Kandilli olarak değiştirildi) Beldesi’nde, TTK’ya bağlı Armutçuk Müessesesi bünyesinde Taşkömürü ocakları, Karadeniz Ereğli kent merkezinde Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (Erdemir) bulunmaktadır. Sadece Ereğli Demir ve Çelik fabrikalarında Erdemir ise 10.000’e yakın işçi çalışmaktadır.


Karadeniz Ereğli’nin kıyıları boyunca, birçok doğal plajın yanı sıra; Karadeniz Ereğli Belediyesi, Erdemir Fabrikaları ve Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ait kamp ve plaj tesisleri bulunmaktadır.
Kent merkezinin nüfusu 94.800 olmasına rağmen; sosyal alanlar, çevre düzenlemeleri ve ticari hareketliliğinden dolayı Zonguldak ve çevresinin çekim merkezi konumundadır. Bu nedenle gündüz saatlerinde Karadeniz Ereğli’nin nüfusu 200.000’i aşarken, araç sayısı da 60.000’i geçer.
İlçeler bazında alırsak, Türkiye’de ilçe bazında kişi başına en fazla otomobil Karadeniz Ereğli ‘de düşmektedir (AB ortalamasına en yakın yer).
Karadeniz Ereğli’de, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve liseler ile özel okullarda 40 bin öğrenci öğrenim görmektedir.
Ayrıca Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne bağlı Karadeniz Ereğli Eğitim Fakültesi’nde 3.000’e yakın üniversite öğrencisi eğitim görmektedir.
Ereğli eskiden heraklia adıyla anılırdı. Eski tarihte tanrının oğlu herkül 3 başlı köpek olan Kerberos ile burda bulunan cehennem ağzı mağarasında Şavasmıştır. Cehennem ağzı mağarası zamanla biraz zarar görsede hala kendini korumaktadır.
Karadeniz Ereğli’de her yıl 18 Haziran’da uluslar arası Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali, Temmuz ayının ilk haftası Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali (Avrupa’nın en büyük açık hava festivali) ve aralık ayının 2. haftasında Uluslararası Hamsi Festivali (Guinness rekorlu) düzenlenmektedir.
Karadeniz Ereğli denince çilek, taş kömürü ve Erdemir gelir akıllara. Osmanlı çileği diye tabir edilen küçük, pembemsi rengi ve kendine has aromasıyla ve harika kokusu ile ünlü olan bu çileğin reçeli çok meşhurdur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu