LCD TV Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

LCD TV Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Genelde “ekran ne kadar büyükse bir LCD TV o kadar iyidir” gibi bir yanılgı var. Aslında LCD TV alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus odanızın büyüklüğüdür. Eğer küçük bir odaya gereksiz büyük bir LCD TV alırsanız hiç hoş olmayan sonuçlar ile karşılaşırsınız. Çünkü büyük bir LCD TV’yi çok yakından izlemek ilk olarak gözlerinizi yorar. Ayrıca çok yakından baktığınız için görüntüler sanki birbirine karışıyormuş gibi bir his verir. Odanız için en uygun büyüklüğü seçmenin gayet basit bir formülü vardır. Televizyonu izleyeceğiniz noktanın uzaklığı, televizyonun köşegen uzunluğunun 3 katı civarında olmalı. Örneğin 40 inçlik bir televizyon için en uygun izleme mesafesi 3 metredir.

Çözünürlük

Bilgisayar ile ilgili insanlar bu terimi daha önce mutlaka duymuştur. LCD TV’ler aslında ekran üzerindeki piksel olarak adlandırılan noktaların birleşmesinden oluşur. Bu piksel üzerine düşen renkler sayesinde de ekranımızda görüntü oluşur. Ölçü birimi olarak 1024×768 ya da 1366x 768 gibi rakamlar kullanılır. En basit yoluyla anlatmak gerekirse bu rakamlar ne kadar yüksek olursa ekranınızdaki piksel sayısı o kadar artar. Buda ekranınıza görüntünün keskinleşmesini sağlar. Yani renkler ve şekiller birbirinden daha net bir şekilde ayrılır.

Parlaklık

Parlaklık ekranınızda beyazın ne kadar doygun olduğunu anlatan bir terimdir. Daha anlaşılır bir ifade ile ekranınızdaki beyazın doğadaki gerçek beyaza ne kadar yakın olduğunu ifade eder. Ölçü birimi olarak 300 cd/m2 şeklinde rakamlar kullanılır. 500 cd/m2lik bir parlaklık oranı, 300 cd/m2 parlaklık oranından daha iyidir. Sebebi ise 500 cd/m2 renkler daha net ve dolgundur.

Kontrast oranı

Önemli özelliklerden biridir. 400:1, 10000:1 gibi değerler ile ifade edilir. Terimsel anlamı ekrandaki beyazın siyaha oranıdır. Sağ taraftaki bir siyahı, solda taraftaki 400 gibi rakamlarsa beyazın oranını ifade eder. Televizyon üreticileri ekranlardaki siyah oranını artıramadığı için beyazı arttırma yoluna gitmiştir. Bu rakam arttıkça ekranın parlaklığı ve renklerin doygunluğu artar. Fakat bu özelliği de ekranınızın boyutuna, odanızın büyüklüğüne ve izleme mesafenize göre seçmelisiniz. Eğer odanız küçük, kontrast oranınız büyükse gözleriniz normalden fazla yorulur. Yada tam tersi bir durumda odanız büyük, fakat kontrast oranınız az ise bu seferde görmekte zorlandığınız için TV izlemeniz zorlaşacaktır.

Güç Tüketimi

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise LCD TV’nizin ne kadar güç tükettiğidir. Bu her LCD TV’de değişir. Bir LCD TV alırken mutlaka ne kadar enerji sarf ettiğini sormalısınız. Yoksa ay sonunda elektrik faturanız sizi biraz şaşırtabilir. Bu alanda karşılaştırma yaparken ise ürünün ne kadar enerji harcadığı ve harcadığı enerjiye karşılık size ne kadar özellik sunduğudur. Yoksa 175 watttan fazla enerji harcayan ürünleri almayın diye bir standardı yoktur. Önemli olan sizin istediğiniz özellikleri sunan ve en az enerji harcayan ürünü seçmenizdir.

Tepkime süresi

Bir LCD TV alırken dikkat etmeniz gereken en önemli özelliktir. Terimsel olarak ekranınız üzerinde bulunan bir pikselin, siyah renkten beyaza ve ardından tekrar siyaha dönme süresini ifade eder. Daha basit açıklamak gerekirse ekranınızda renk geçişlerinin süresini ifade eder. 8 milisaniye, 10 milisaniye şekilden rakamlar ile ifade edilir. Eğer bu süre ne kadar kısa olursa LCD TV’deki renk geçişleri o kadar hızlı olur. Buda görüntünün kalitesini arttırır. Bu tepkime süresi artarsa LCD TV’de görüntülerin birbirine karıştığını fark edersiniz ve bir süre sonra izleme keyfinizi bozar. LCD TV’de tercih etmeniz gereken tepkime süresi ise 4 ya da 8 saniye gibi çok düşük sayılar olmalıdır.

Ses sistemi

Eğer film izlerken daha fazla keyif almak istiyorsanız, LCD TV’nizin mutlaka Dolby Surround ses sistemlerini desteklediğine dikkat etmelisiniz. Bu sayede filmlere daha gerçekçi bir hava katar ve izleme keyfinizi arttırır. Tabi bu özelliği kullanmak istiyorsanız, birde ses sistemi almanız gerekecektir.

Görüş açısı

Görüş açısı da önemli konulardan biridir. Bu özellik 120 derece, 145 derece gibi sayılar ile ifade edilir. Örneğin 120 dereceden sonra ekrana baktığınızda sadece siyah bir ekran görünür. Bu açı ne kadar geniş olursa, televizyonu görme açınız o kadar artar. Bu sayede odanın daha çok noktasından ekranı görebilirsiniz.

Parlamayı önleyen ekran

Eğer odanız normalden fazla ışık alan bir yerse, ekranınız parlar ve görüntüyü göremezsiniz. Bu yüzden LCD’nizde parlamayı önleyen bir ekran olması iyi olur.

HD TV kavramı

Bu kavram günümüzdeki anten ve uydulardan daha yüksek çözünürlükte yayın yapan bir standardı ifade ediyor. Bu sayede normal yayınlardan çok daha kaliteli yayınlar alabiliyoruz. Fakat Türkiye’de henüz bu tür yayın yapan kanal sayısı çok az.

Full HD

Bu kavram ise LCD TV’nizin HD yayını destekleyip desteklemediği ile ilgili. HD Ready ve Full HD olarak tanımlanıyor. Eğer HD Ready bir televizyon alırsanız, HD’ye yaklaşan bir görüntü kalitesi alsanız da tam anlamıyla HD yayınları izleyemiyorsunuz. Full HD bir televizyonda görüntü kalitesinden bir ödün vermeden HD yayını tam anlamı ile izleyebiliyorsunuz. Henüz Türkiye’de HD yayın yapan yayıncılar sınırlı olsa da geleceğe yatırım olarak Full HD televizyonları tercih etmeniz daha yararlı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu