Ellerde aşırı terleme oluyor, ne yapmalıyım?

Ellerde aşırı terleme oluyor, ne yapmalıyım?
El terlemesi, koltuk altı terlemesi, ayak terlemesi ve yüz terlemesinin biyolojik olarak hiçbir zararı yoktur. Ancak günlük faaliyetleri ileri derecede olumsuz etkileyebilir. Hayatı yaşanmaz hale getirebilir. Terleme nedeniyle oluşan sıkıntılar fazlaysa tedavi gerekir.

El terlemesi, koltuk altı terlemesi, ayak terlemesi, yüz terlemesi; günlük faaliyetleri, sosyal yaşantıyı, öğrenimi, iş hayatını, psikolojik durumu etkiliyorsa tedavi edilmelidir.
Aşırı ve normalden çok fazla terleyen kişiler; işlerinde ve sosyal hayatlarında önemli kısıtlamalar nedeniyle büyük derecede psikolojik ve sosyal baskı altındadır. Özellikle ellerden ve yüzden damlayan, ceketlerden ve ayakkabılardan taşan bir terleme varsa bu durum ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Terleme bölgelere göre kişisel görüntüyü bozar, başkalarıyla ilişki kurmayı engeller, günlük işleri etkiler, sosyal sıkıntılara neden olur, iş, meslek ve kariyer seçimini olumsuz etkiler, yaşam kalitesini ve ruhsal sağlığı bozar.

Hiperhidrozlu kişiler çok terledikleri için üzülür, utanır, endişe ve kaygı duyarlar. Can sıkıntısı, huzursuzluk, yanlış anlaşılma korkusu ve stres yaşarlar. Bu durum öz güven kaybına, içe kapanmaya, insanlardan uzak durmaya, arkadaş kaybına ve kişisel gelişimde bozulmaya kadar gidebilir. Belirli oranda depresyon gelişebilir.

Bölgesel terlemelerde terlemenin şiddetine göre; lokal krem ve losyonlar, iyontoforez tedavisi, botoks tedavisi, sistemik ilaç tedavileri, psikoterapi gibi geçici tedaviler veyaklipsli ets gibi kalıcı tedavi uygulanabilir.

Terlemenizin aşırı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir sağlık merkezine başvurun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu