Adananın Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

Adananın Coğrafi Özellikleri

Adana ili Anadolu yarımadasının güneyinde ve Akdeniz kıyısında yer alan 36°30”-38°25” kuzey enlemleri ile 34°48”-36°41” doğu boylamları arasında ve Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır.

Adana ili, kuzeyinde Kayseri, doğusunda Osmaniye, kuzeydoğusunda Kahramanmaraş güneydoğusunda Hatay, kuzeybatısında Niğde ve batısında İçel illeri ve güneyinde Akdeniz ile çevrilidir. Güneyi 160 km’yi bulan Akdeniz kıyılarıyla sınırlanan İlin yüzölçümü 14.030 km²’dir. Şehir merkezinin denizden yüksekliği 23 m olan Adana’nın, Seyhan, Yüreğir, Aladağ, Ceyhan, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Yumurtalık olmak üzere 13 ilçesi bulunmaktadır. Seyhan ve Yüreğir ilçeleri aynı zamanda Adana Büyükşehir sınırlarını oluşturmaktadırlar.

Adana ili, Orta Toroslar’ın bir bölümü ile Amonos Dağları tarafından çevrilidir. Toroslar batıdan-doğuya Uzunyayla’ya kadar uzanır. Bu dağlarda 3000 metreyi geçen yüksekliklerin yanı sıra sert yamaçlara ve derin vadilere rastlanır. Toroslar’ın bu bölümünde İç Anadolu’yu güneye bağlayan en önemli geçit olan Gülek Boğazı bulunur.

Toros ve Amanoslar ile Akdeniz arasında kalan alana ise Çukurova denir. Misis dağları pek yüksek olmayan görünümleri ile Çukurova’yı ikiye bölerler. Güney’de kalan bölüme “Aşağı Ova” kuzeyde kalan bölüme ise “Yukarı Ova” denir.

İl sınırları dahilinde irili ufaklı bir çok akarsu bulunmasına rağmen Seyhan ve Ceyhan nehirleri Adana’nın en önemli akarsularıdır.

Son yapılan nüfus sayımında ilin toplam nüfusu 1.849.478 olarak tespit edilmiştir. Nüfusun % 65’i kentlerde % 35’i ise köylerde yaşamaktadır. En kalabalık nüfus merkez ilçeler olan Seyhan ve Yüreğir ile Ceyhan ve Kozan ilçelerindedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu