Ailede Yardımlaşma ve Dayanışmanın Önemi

Ailede Yardımlaşma ve Dayanışmanın Önemi

mutlu_aile_resimleri_61

Yüce Allah, Kur’an–ı Kerim’de anne babaya itaat etmeyi, yardımda bulunmayı, onlara güzel sözle hitap etmeyi emrediyor. Pek çok Hadis–i Şerif de anne babanın hizmete değer varlıklar olduğu bildirilmiş.

Bu yüzden çocukların anne babalarıyla her zaman olumlu ilişkiler içinde bulunması gerektiğini söyleyebiliriz. Ailenin çalışmasıyla gelişip büyüyen, eğitim gören evlat zamanı gelince gelirini onlar için harcamaktan asla çekinmemelidir. Gerçekten anne babalar yaptıkları iyiliğe karşılık çocuklarından fazla bir şey beklemez. Onların arzusu küçük bir armağanla, sevgi ve saygıyla, tatlı söz, güler yüzle hatırlarının sorulmasıdır.

Aile, dayanışmanın en güzel örneğinin yaşandığı bir kurum olmalıdır. Yapılan iş bölümüyle aile bireylerinin üzerine düşen görev belirlenir. Fedakârlık ise çoğu kez anne ve babaya düşmektedir. Anne ve babalar büyük emeklerle yetiştirdikleri çocuklarının ileride rahat etmeleri için bir şeyler bağışlama gereği duyarlar. Ancak bazı evlat bencil ve cimri olduğundan anne babanın yaptığı iyiliğe karşılık onların yaşlılık zamanlarında yardım etmeyi akıl edemez. Bu durumda sorumluluğunu yerine getirmediği için nankörlük etmiş olur. Nankör insan Allah’ın sevmediği bir kul olduğu gibi toplumda da her zaman kınanır. Oysa anne ve baba; bir an bile unutulmaması, maddi ve manevi yardımın esirgenmemesi gereken kişilerdir. Çocuk; anne – baba hakkı konusunda bilinçlendirildiği zaman bu konuda daha duyarlı davranır. Bu ise dini ve ahlaki eğitimin en güzel biçimde çocuğun belleğine işlenmesiyle sağlanır.

Farkı Kaynaklardan Bilgiler

AILEMIZDE DAYANIŞMA VE İŞ BÖLÜMÜ
Aile; anne, baba ve çocuklardan oluşan en küçük kurumdur. Aileler bir araya gelerek toplumu oluşturur. Bu nedenle aile toplumun temel unsurudur.Toplum huzurlu olabilmesi için ailelerin huzurlu olması gerekir.

Ailede, sevgi saygı, dayanışma, iş bölümü olmalıdır.

Aile hayatı sosyal hayatın en önemli unsurlarından biridir. Düzenli bir aile yaşamını devam ettirebilmek son derece önemlidir. Aile hayatı ne kadar düzenli ise çocuklar da o kadar sağlıklı ve kendine güvenen kişiler olarak yetişir.

Dayanışma aile bireylerinin duygu, düşünce ve ortak çıkarlarda birbirine bağlanmasıdır.

İş bölümü, aile ortamında yapılacak işlerin aile bireyleri tarafından paylaşılmasıdır. Örneğin, annemiz yemek yaparken, masayı hazırlamak, odamızı toplamak gibi.

Ailede herkesin bir rolü vardır.Herkes rolünün gerektirdiği sorumlulukları yerine getirir. Böylece aile içerisinde düzen, karşılıklı yardımlaş-mayla kolaylıkla yerine getirilir.İş bölümü yapmayı ve sorumluluklarımıza uygun davranmayı ilk ailede öğreniriz. İş bölümü sayesinde değişik görev ve hizmetler karşılıklı yardımlaşmayla kolaylıkla yerine getirilir.

Aile içerisinde sürdürülen anlayış ve iş bölümü toplum hayatına da yansır.Ailelerdeki huzur ve mutluluk, toplumu da mutlu ve huzurlu kılar.

AILEDE İŞ BÖLÜMÜNÜN FAYDALARI
1. Herkesin rolü ve yetkileri belli olur.
2. Herkes birbirleriyle yakından ilgilenir.
3. Herkes kararlarda söz sahibi olur.
4. Herkesin kendini huzurlu hissettiği bir aile ortamı sağlanmış olur.
5. Herkes belirlenen kurallara sonuna kadar bağlı ve saygılı olur.

1352988423_53_7670

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu