Ankaranın Güzellikleri ile ilgili Yazı

Ankaranın Güzellikleri

Anıtkabir: Rasattepe’de, Mimarları Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda’dır. 1944 yılında yapımına başlanan anıt, 1953′te tamamlanmıştır. Anıtkabir kompleksi içindeki üniteler ;İstiklâl Kulesi, Hürriyet Kulesi, Aslanlı Yol, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, İnkılâp Kulesi, Zafer Kabartmaları, Mozole – Şeref Holüdür.

Müzeler:

Ankara’nın Müzeleri: Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi, Etnografya Müzesi, Ankara’da Atatürk Evi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ”Oyuncak Müzesi”, Atatürk’ün Mekanı Müze Köşk, Beypazarı Kültür ve Tarih Müzesi, Eğit-Der Eğitim Özel Müzesi, Gordion Müzesi, Mehmet Akif Ersoy Evi, MTA Tabiat Tarihi Müzesi, ODTÜ’de Arkeoloji ve Müze, Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu Müzesi, TRT Müzesi ve Ulusal Kurtuluş Sergisi, 100. Yıl Kız Teknik Öğretim Müzesi , T.C. Ziraat Bankası Müzesi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi

Ören Yerleri:Gordion – Polatlı/Yassıhöyük,Roma Hamamı – Ankara/Merkez, Gavurkale Örenyeri, Ankara/Haymana, Karalar Köyü Örenyeri – Ankara/Kazan, Karahöyük Harabesi, Hacıtuğrul Köyü, Etnografya Müzesi, Ogüst Mabedi, Ankara/Altındağ Ahlatlıbel, Bitik, Etiyokuşu, Augustus Tapınağı, Julianus Sütunu Ankara Roma Tiyatrosu, Akköprü

Höyük ve Tümülüsler: Beştepeler Tümülüsü, Yumurtatepe (Demetevler) Tümülüsü, Kül Höyük,Karaoğlan

Kaleler: Ankara Kalesi, Kalecik Kalesi .

Camiler: Şehrin bazı önemli camileri, Ağaç Ayak Cami, Ahi Elvan Cami, Ahi Yakup Cami, Aslanhane (Ahi Şerafettin) Cami, Cenab-ı Ahmet Paşa Cami, Alaaddin Camii ,Çiçekçioğlu Camii, Direkli Cami, Eskicioğlu Camii, Hacettepe Camii, Hacı Arap Camii, Hacı Bayram Camii, İbadullah Cami Karacabey Camii, Kocatepe Camii, Kurşunlu Camii, Tabakhane Camii, Tacettin Camii ve Zincirli Cami’dir.

Türbeler: Ankara’da, Ahi Şerafettin Türbesi,Azimi (İsmail Paşazade Hacı Esad) Türbesi, Cenab-ı Ahmet Paşa Türbesi, Hacıbayram Veli Türbesi, İsmail Fazıl Paşa Türbesi, Karacabey Türbesi, Karyağdı Türbesi, Kesikbaş Türbesi, Yörük Dede (Doğan Bey) Türbesi bulunmaktadır.

Hanlar ve Hamamlar: Çengel Han, Kurşunlu Han, Mahmut Paşa Bedesteni, Sulu Han, Zağfiran (Safran) Hanı, Eski Hamam, Karacabey Hamamı, Şengül Hamamı

Anıtlar

Mimar Sinan Anıtı: Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesinin önündedir. 1956 yılında Türkiye Emlâk Kredi Bankası tarafından heykeltıraş Hüseyin Anka’ya yaptırılmıştır. En büyük mimarımız Mimar Sinan (1409-1588)’ın ayakta duran, kendine has giysileriyle mermer heykeli bulunmaktadır.

Güvenlik Anıtı: Kızılay’da Güven Park içerisindedir. 1935 yılında Ankara taşından yapılmıştır. Türk Ulusunun polis ve jandarmaya bir armağanı olduğundan dolayı Emniyet Anıtı da denilmektedir.

Mithat Paşa Anıtı: Ulus’ta T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü binasının yanındadır. 1966 yılında T.C. Ziraat Bankası tarafından İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi öğretim üyelerinden Heykeltıraş Prof. Hüseyin Anka’ya yaptırılmıştır.

Ulus Cumhuriyet Anıtı: Ulus Meydanındadır. Anıt, Kurtuluş Savaşı kahramanlarına Türk Ulusu’ nun bir armağanı olarak 1927 yılında dikilmiştir.

Zafer Anıtı: Yenişehir’de Atatürk Bulvarı üzerinde, Ordu Evi önündedir. Atatürk’ün ayakta ve kılıcına dayanmış halde üniformalı, tunçtan yapılmış bir heykelidir.

Zübeyde Hanım Büstü: İsmet Paşa Kız Enstitüsü binasının önündedir. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ ın büstü Türk Kadınlar Birliği Merkezi tarafından Türk analarının en büyüğüne armağan olmak üzere 31 Mart 1964 tarihinde dikilmiştir.

Gezi ve Mesire Yerleri:

Altınpark, Atakule, Atatürk Orman Çiftliği, Çubuk Barajı, Gölbaşı, Soğuksu Millî Parkı, Ankara Mağaraları.

Kaplıcalar: İlin önemli kaplıcaları Kızılcahamam-Sey Hamamı Kaplıcası( link ), Ayaş İçmesi ve Kaplıcası, Ayaş Karakaya Kaplıcası, Beypazarı-Dutlu-Tahtalı Kaplıca ve İçmeleri, Kapullu Kaplıcası, Çubuk Melikşah Kaplıcası ve Haymana Kaplıcasıdır.

Ankara’yı ziyaret edenlerin gezmekten hoşlandıkları bir yer, Ulus yakınlarındaki Çıkrıkçılar Yokuşu ve buradaki dükkanlardır.

Ulus Kale çevresi, Samanpazarı ve Çıkrıkçılar Yokuşu kesimlerinde dokuma, bakır, çömlek, hasır, deri gibi geleneksel el sanatları ürünleri, çeşitli takı, süs, hediyelik ürünler ve her türlü antika eşyanın satıldığı alışveriş mekanları bulunmaktadır.

Bakırcılar Çarşısı’nda bir sürü eski ve yeni eşya, bakırın ve mücevheratın yanı sıra giysiler antikalar ve süs eşyaları bulunabilir. Kale kapısına yapılan yürüyüş sonunda baharat, kurutulmuş meyve, kuruyemiş ve diğer birçok ürünün satıldığı tezgahlara gelinir.

Modern alışveriş bölgeleri genelde Kızılay’da, Tunalı Hilmi Caddesi’nde ve Çankaya Atakule’de yer alır. 125 m. yüksekliği ile Atakule şehrin tümüne hakimdir; döner lokantası tüm şehrin görüntüsünü gözler önüne serer. Kavaklıdere’deki Karum alışveriş merkezinde Türkiye’nin en seçkin mağazaları yer alır. Ayrıca, yeme-içme, eğlence tesisleriyle alışveriş dışında rekreasyon olanakları sunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu