Gaziantep gezilecek yerler

Gaziantep gezilecek yerler

Gaziantep’te Paleolitik, Neolotik, Kalkolitik, Tunç çağlarına, Hitit, Med Asur Pers İskender Selefkosler Roma, Bizans, Abbasiler ve Selçuklular’a ait eserler bulunuyor. Hitit döneminden itibaren Gaziantep önemli bir dini merkez olmuş. Hitit baş tanrısı Teşup’un kutsal şehri olarak bilinen Dolichenos (Gaziantep) aynı özelliğini Grek, Roma döneminde de korumuş.

Ayıntap olarak bilinen eski kent, bugünkü Gaziantep’in 12 km. kuzeybatısında Dülük Köyü ile Karahöyük Köyü arasında yer alıyor. Yapılan arkeolojik araştırmalarda taş, kalkolitik ve bakır dönemlerine ait kalıntılara rastlanmış olması yörenin Anadolu’nun ilk yerleşim alanlarından birisi olduğunu gösteriyor.

Adıyla anılan Antep fıstığının yanı sıra bu yöre mutfak sanatının da ustalarından. Yöreye özgü baklava ve lahmacun tipik Antep spesiyaliteleri. Ayrıca Antepli ustaların ürettiği bakır işlerini, sedef işlemeli mobilyaları mutlaka görülmeye değer..

Kilis
Suriye sınırına yakın yerde, Gaziantep yolu üzerinde bulunan Kilis, Asurluların arşivine göre “Kilizi” olarak biliniyordu. Kilis, pamuk ve ipek dokumacılığı için olduğu kadar deri ürünleri bakımından da önemli. Her taraf üzüm bağları ve zeytinliklerle donanmış. Canbolat Bey Kompleksi, eski hamamlar ve bir zamanlar tekke olarak kullanılan merkez görülmeye değer önemli yerlerden. Kilis – Gaziantep arasında Ravanda Kalesi’nin de dahil olduğu birçok tarihi eser mevcut. 5 km. kuzeydoğudaki Kuzeyne Kasabası, kalesi ve mozaikleri ile bir açık hava müzesi gibi. Burayı ilginç kılan özellik, Hitit, Roma, Bizans ve İslam dönemlerine ait kalıntıların aynı yerde bulunması. Kilis’in 20 km. doğusunda Korus kasabasında eski bir Roma merkezi yer alıyor. Bir kale, bir tapınak ve bir tiyatro kalıntıları ziyarete açık.

Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden biri. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Kalenin üzerinde hamam kalıntıları, sarnıçlar, mescit ve çeşitli yapı kalıntıları bulunuyor.

Dülük Antik Kenti
Dülük antik kenti Gaziantep kent merkezinin 10 km. kuzeyinde bugünkü Dülük köyünde, tarihi İpek Yolu’nun üzerinde yer alıyor.

Karkamış Harabeleri
Gaziantep’e 75 km. uzaklıkta, Mezopotamya havzasının orta bölümünde yer alan Karkamış, antik çağda doğunun önemli bir sanat ve kültür merkeziydi.

Yesemek Açıkhava Müzesi
Yaklaşık 100 dönümlük alanı kaplayan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi’nin nasıl işletildiği, bu çalışmalarda hangi teknik ve malzemelerin kullanıldığının açıklandığı Yesemek Açıkhava Müzesi, dünyanın ilk heykel atölyelerinden.

Rumkale
Rumkale-Hromgla bir kale şehir. Gaziantep’in 25 km. doğusunda, Fırat Nehri ile Merzimen çayının birleştiği noktada sarp kayalıkların üzerinde yükseliyor. Rumkale’de halen Türk-İslam dönemine ait bazı yapılar ile harap vaziyette bir de mescit bulunuyor. İlk yapımından itibaren Fırat boyunun güvenliği için kullanıldığına şüphe olmayan kalede sivil öğelerden çok askeri karakter hissediliyor.

Fırat Vadisi
Samsat ile Rumkale arasındaki Fırat Vadisi, ilk kullanımının prehistorik dönemde olduğu şüphe götürmeyen mağaralarla dolu. Zaman zaman bir koridor izlenimi veren dik yamaçlardaki mağaralar ise, Roma döneminde mezar odaları olarak kayaya oyulmuş olan mekanlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu