Kurşun eritilirken maruz kalabileceğimiz tehlikeler nelerdir?

Kurşun eritilirken maruz kalabileceğimiz tehlikeler nelerdir?
Sembol: Pb

Atom numarası: 82

Atom ağırlığı: 207.2 g/mol

Oda koşullarında (25°C 298 K): Mavimsi-beyaz katıMetalp-blok elementi

Kurşunun keşfi bilinmemektedir.
Bilinen mineralleri galen (PbS), kerusit (PbCO3) ve anglesit (PbSO4) tir.

Kurşun sülfürün yanması sonucunda oluşan kurşun oksidin karbon veya karbon monoksit ile indirgenmesi sonucunda elde edilir.

Kaynak: Elementler – Kurşun

Bilindiği üzere yumuşak bir madendir. Kalıplamada vesair lehimleme olsun güncel hayatımızda her zaman karşımıza çıkar. Korozyona dayanıklı olması bazı çatı kaplamalarında kullanılması yanında x ışınlarını engellemek adına izalasyon olarakta kullanılır. Kimyasal atıklar bu kurşun varillerde depolanır.

Kısa bilgiden sonra eritilmesinin sakıncalarının en önemlisi kalıplamada döküm yaparken patlamasıdır. Her hangibi örneğin olta kurşunu kalıbına eriyik kurşun dökülürken cok dikkatli olmak gerekir. İçerde kalabilecek hava sıcaklık karşısında kursunun kalıbını parçalayıp patlamasına sebep olabilir. Bu eriyik haldeki kurşunun yakıcı olucağı aşikardır.

Kurşunun kolay işlenebilen, yaygın bir metal olması ve ergime derecesinin düşüklüğü (327.5°C) nedeniyle iş yaşamında çok yaygın olarak kullanılır.
550°C’nin üstünde ortam havasında buharlaşır ve kondanse olmuş, kurşun oksit partikülleri olarak yayılır.
Kurşun, hava, su ve toprak yoluyla, solunumla ve besinlere karışarak biyolojik sistemlere giren son derece zehirleyici özelliklere sahip bir metaldir. Yüzbinlerce ton kurşun, kurşunlu petrolden elde edilen ve kurşun tetra-etil ((CH3CH2)4Pb) eklenerek oktan sayısı arttırılan yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlardan çıkan gazlarla dünya atmosferine boşaltılmaktadır. Atmosferden kurşun (büyük oranda metal oksitleri ve tuzları şeklinde) yağmurla tekrar yeryüzüne inerek çevremize her geçen gün daha fazla yayılmaktadır. Kurşun madenleri ve metal endüstrileri, akü ve pil fabrikaları, petrol rafinerileri, boya endüstrisi ve patlayıcı sanayii atık sularında da istenmeyen konsantrasyonlarda kurşun kirliliğine rastlanır. Pil fabrikası atık sularında 5,66 mg/l, asidik maden drenajlarında 0,02-2,5 mg/l, tetraetil kurşun üreten fabrika atık sularında 120-150 mg/l organik, 66-85 mg/l inorganik kurşun kirliliğine rastlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu