Marmara Bölgesinin Komşuları

Marmara Bölgesinin Komşuları
Karadeniz kıyısındaki Rezve Deresi ağzında başlayan Bulgaristan sınırı bir süre dere yalağım izledikten sonra Isıranca (Yıldız) Dağları’nın pek yüksek Olmayan kesimlerinden geçer. Daha sonra kısa bir süre izlediği Tunca Irmağı boyunca güneybatıya dönerek Kapıkule sınır kapısı yakınında Meriç ırmağı yalağına ulaşır. Buradan başlayan Yunanistan sının Türkiye’ye ait Karaağaç kesimi dışında Meriç yalağının orta çizgisini izler.
Marmara Bölgesi’yle arasındaki sınır Karadeniz kıyısında Sakarya ağzının doğusundan başlar ve Sakarya ırmağının aşağı çığırı çevresindeki düzlükleri Marmara Bölgesinde Gümüşova eşik alınım ise Karadeniz Bölgesini de bırakarak güneye doğru ilerler. Geyve Boğazı’nın doğusundan geçerek Sakarya’yı aştıktan sonra Bozöyük’un hemen dokusunda sona erer. Burada başlayan iç Anadolu Bölgesi sınırı çok kısadır ve İnönü’nün güneybatısında Ege Bölgesi sınırına ulaşır.

Kuzeybatıya yönelen Ege Bölgesi sınırı buradaki alçak kesimleri Marmara bölgesinde İçbatı Anadolu’nun engebeli alanlarını Ege Bölgesi’nde bırakır Uludağ Birinci Türk Coğrafya Kongresinde Bursa kenti ve Bursa Ovası’ndan ayrılmayarak Marmara Bölgesi’nde bırakılmıştır. Uludağ’ın güneyinden geçtikten sonra dümdüz bir çizgi olmaktan çıkan ve girintiler çıkıntılar oluşturmaya başlayan sınır çizgisi İçbatı Anadolu eşiğinin kenarından geçerek Susurluk Irmağı çevresindeki alçak alanı Marmara Bölgesinde bırakır ve güneye yönelir. Sındırgı’nın Güneydoğusunda batıya dönerek genellikle Marmara ve ege denizlerine su gönderen alanları birbirinden ayıran su bolümü çizgisini izler ve Kaz Dağı üzerinden Baba Burnu yakınlarında Ege Denizi kıyılarına ulaşır.
Öteki bölgelerde de olduğu gibi Marmara Bölgesi’nin sınırları da her yerde iil sınırlarına uymaz. Edirne Kırklareli Tekirdağ istanbul Kocaeli illeri bütünüyle bölge sınırları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu