Patent Enstitüsü nedir?

Patent Enstitüsü nedir?
Türk Patentinden bahsederekten: Sınai Mülkiyet Haklarının Tescilini Gerçekleştiren Tek Kamu Kurumudur.

İşine yarayacak diğer bilgi ise üniversitelerle ilgili olaraktan:

Başta patent olmak üzere sınai mülkiyet haklarının kullanımı ve bu haklardan yeterince etkin yararlanılması ülkelerin teknolojik ve ekonomik gelişimleri için büyük önem arz etmektedir. Yaratılan bilimsel çalışmaların fikri mülkiyet haklarına dönüştürülmesi, sanayinin dolayısıyla halkın istifadesine sunulması noktasında üniversiteler önemli ve özel bir konuma sahiptir ve şüphesiz ki üniversitelerden yapılan patent başvuru sayıları da üniversitelerin bu konudaki durumunun önemli bir göstergesidir.

Üniversitelerimizde yapılan bilimsel çalışmaların patente dönüştürülmesi ve bu patentlerin ticarileştirilerek ülke faydasına sunulması ile katma değer yaratılarak gerek ülke ekonomisine ve gerekse üniversiteye Ar-Ge faaliyetleri için gelir yaratılması sonucunu doğuracaktır. Bu ise üniversitelerimizde maalesef şu an için yetersiz görülen patent başvuru sayılarının artırılması ile mümkün olacaktır. Patent başvuru sayılarının artırılması ise ancak üniversitelerimizde sınai mülkiyet bilgisinin artırılması ve bu konudaki bilinç ve kültürün yerleşmesi ile sağlanabilecektir.

Ülkemizde sınai mülkiyet haklarını tescil etmeye tek yetkili kurum olan Türk Patent Enstitüsü üniversitelerimizdeki patent başvuru sayılarının artırılmasın için yürüttüğü faaliyetlerin yanında bu problemin temel kaynağını teşkil eden sorunların çözümüne odaklanmış ve bu sorunlardan biri olarak üniversitelerde akademik atanma ve yükselme ölçütlerinde patentin yeri ve etkisi üzerinde bir çalışma başlatarak üniversite öğretim üyelerinin bilimsel çalışmalarını neden patente başvurusuna dönüştürmedikleri irdelenmiştir.

Bu çalışmanın sonucunda Enstitümüzün bu konuda tespit ettiği 2 husus bulunmaktadır. Bu hususlar üniversitelerin akademik atanma ve yükselme ölçütlerinde patent için ayrılmış puanların yetersiz olması ve bir öğretim üyesinin bu puanı patent başvurusunun tescil edilmesinden sonra alabilmesidir. Bir patent başvurusunun tescili için asgari 3-4 yıla gereksinim olması bu caydırıcı sebeplerin en başında gelmektedir. Bu nedenle Enstitümüz akademik atanma ve yükseltilme ölçütlerinde patent konusunda üniversitelerimize uygulamada yardımcı olması amacıyla bir model geliştirmiş ve bu modeli puanlamalarda patentin etkisinin artırılması ve puanlamanın tescil işleminden sonra değil patent başvurusundan tescil aşamasına kadar geçen sürece yayılarak yapılması esasına dayandırılmıştır.

Türk sanayisini ve teknolojisini küresel rekabette öne çıkarmayı ve ülkemizde patent başvuru sayılarını artırmayı hedefleyen bu modeli başta Yükseköğretim Kurulu olmak üzere tüm üniversitelerimizin istifadelerine sunmaktan memnuniyet duyar ve bu modelden çok sayıda üniversitemizin yararlanmasını temenni ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu