Zehirli atık nedir?

Zehirli atık nedir?
Zehirli Atıklar Ve Bakteriler
Asrımızın en büyük problemlerinden biri haline gelen çevre kirliliğinde başrolü, zehirli atıklar oynamaktadır. Bu maddeler çoğu zaman petrol, kimyevî maddeler, gıda maddeleri ve kağıt fabrikaları gibi çeşitli sanayilerin atıklarıdır. Zehirli atıklar, insanlara olduğu kadar diğer canlılar için de büyük tehlike teşkil etmektedirler.
Son zamanlarda bilim adamları bu maddelerle yeni bir mücadele sistemi keşfettiler. “Biyoremediasyon” diye adlandırılan bu metotta atıkların temizlenmesinde canlı mikroorganizmalar kullanılmaktadır. Zaten bakteriler yaratıldıklarından beri çevrelerindeki bütün maddeleri yemektedirler. Dolayısıyla, bu minik yaratıklar günümüzün çevre problemlerinde anahtar rolü oynayabilirler.
Mart 1989 da Exxon Valdez adlı bir tankerin Alaska’da bir koya çarpıp 50 milyon galon ham petrolün denize dökülmesine kadar, hiç kimsenin biyoremediasyondan haberi yoktu. Kazadan sonra bilim adamlarının sahili temizlemek için uyguladığı gübreleme tekniği başarılı olmuştu. Fakat mikroorganizmaların yiyebildikleri tek madde petrol değildir. Onlar; DDT, TNT, PCB ve benzeri bütün zehirli maddeleri yiyebilirler. Ayrıca krezot ve petraklorofenol; petrokimyevîlerden de benzen, xylene ve boya imalatında kullanılan toluene’yi de yiyebilmektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu