8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanır?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanır?

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.

Dünyanın çeşitli yörelerinde kutlamanın odağı kadınlara karşı saygı, takdir ve sevginin kutlanmasından kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına kadar çeşitlilik göstermektedir. Sosyalist bir siyasetin ürünü olarak başladıktan sonra, etkinlik, özellikle Doğu Avrupa, Rusya ve eski Sovyet bloğundaki ülkelerin kültürleriyle harmanlanmıştır. Sonraki onyıllar içerisinde birçok bölgede siyasi içeriğinden uzaklaşarak Anneler Günü ve Sevgililer Günü’nün karışımına benzer şekilde sadece erkeklerin kadınlara duydukları sevgiyi ifade ettikleri bir gün haline bürünmüştür. Buna rağmen bazı ülkelerde, Birleşmiş Milletler’in tayin ettiği insan hakları temelli siyasi tema güçlü bir şekilde hissedilmekte ve kadınların siyasi ve sosyal bilinci masaya yatırılmakta ve incelenmektedir. Türkiye’deki sosyalist çevreler bu günü “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” adıyla kutlama taraftarıdırlar.
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu