Günlük Hayatta Kullandığımız Kanser Yapıcı Maddeler Nelerdir?

Günlük hayatta kullandığımız kanser yapıcı maddeler nelerdir?
GÜNLÜK HAYATTA KULLANDIĞIMIZ KANSER YAPICI ORGANİK BİLEŞİKLER
Günlük hayatta kullandığımız kanser yapıcı başlıca organik bileşikler, saç boyalarının ana bileşeni olan azo boyar maddeleri,cildi koruyucu kremler.klor içeren maddeler, deodorantlar,duş jelleri,diş macunları,losyonlar,krem türü pek çok ürün kanser yapıcı olduğunu ortaya koymuştur.
Formaldehitler ve formaldehit vericiler:Koruyucu olarak kullanılmaktadır. Mukozayı tahriş eder ve alerjilere neden olur. Cildi hızla yaşlandırır. Kansere neden olma riski yüksektir.

Halojenli organik bileşikler:Brom, iyot ve klor içeren binlerce maddenin oluşturduğu bir gruptur. Çoğu alerjiye, bazıları kansere neden olmaktadır. Bu maddelerin hepsi çevrede birikir ve toprağı, suyu kirletir.

Triclosan:Klorlu organik bileşiktir. Deodorantlarda, duş jellerinde, diş macunlarında, losyonlarda, kremlerde ve daha pek çok üründe kullanılmaktadır. Dioksin de içerebilmektedir. Dioksin vücutta birikmekte, az miktarı bile klor aknesi oluşumuna neden olabilmektedir. Kansere neden olma riski yüksektir.
Aromatik aminler:Azo boyalarının yapı taşlarıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan testler, bazılarının kansere neden olduğunu ortaya koymuştur. Avrupa Birliği 22 aromatik aminin tekstil boyalarında kullanılmasını yasaklamıştır. Bazı saç boyalarında da aromatik aminler bulunduğu görülmektedir. Kimyasal boyalar yerine, doğal saç boyaları tercih edilmelidir.

Akrilamid: Nişasta içeren besinlerin kızartılması sırasında oluşan zehirli bir maddedir. Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde, embriyoya zarar verdiği ve kansere neden olduğu kanıtlanmıştır. Güncel tahminlere göre, yetişkin bir insan kg. başına günde ortalama 0,5-1.0 mikrogram akrilamid almaktadır. Patates kızartmaları ve kızarmış ekmek önemli miktarda akrilamid içermektedir.

 

Dezenfeksiyon Yan Ürünleri

Yerel veya bölgesel su arıtma tesislerindeki dezenfeksiyon süreçleri sırasında, bir dezenfektan (tipik olarak klor veya kloramin) doğal olarak oluşan organik maddeyle etkileşim kurduğunda düşük seviyede yan ürün oluşabilir. Bu bileşiklere dezenfeksiyon yan ürünleri adı verilmektedir.
Bu bileşiklerden bazılarının kanserojen olduğundan şüphe edilmektedir ve denetleme kurumları için artan bir kaygı teşkil etmektedirler. Farklı dezenfektan yan ürünler aktif karbonla çeşitli başarı düzeylerinde azaltılabilir.

Kurşun suda nadiren doğal olarak bulunmaktadır ancak içme suyuna kurşun borulardan veya kurşun içeren kaynaklardan girebilir. Düşük seviyelerde bile kurşun zehirlenmesi -özellikle çocuklarda- zihinsel geriliklere, okuma ve öğrenme bozukluklarına, duyma zorluğu, düşük dikkat aralığı, hiperaktivite ve diğer davranış problemlerine neden olmaktadır. Kurşun pH’ye bağlı olarak suda farklı şekillerde bulunabilir. Civa, doğal birikmelerin erozyonundan, rafineriler ve fabrikalardan tahliyeden ve yer dolguları ile çiftliklerden çeşitli kaçaklardan çıkarak suya karışmaktadır. Böbrek hasarına neden olabilir.
Asbest suya doğal yığınlardan veya cam ya da elektronik fabrikalarının atıklarından çıkan sızıntılardan karışabilir. Kronik maruz kalma, ciltte hasar, dolaşım sistemi problemleri ve artan kanser riski oluşturmaktadır.
Böcek İlaçları ve Böcek İlacı Yan Ürünleri

Yer altı suları ve yüzey sularının böcek ilaçlarıyla kirlenmesi özellikle tarımsal bölgelerde artan bir kaygıdır. İçme suyunun böcek ilaçlarıyla kirlenmesi yaygın gözükmese de, araştırmalar bu tür kirlenmenin de meydana geldiğini göstermektedir.İçme suyunun kirlenme seviyesi ve düşük seviyelerde böcek ilacı tüketilmesinin sağlığa etkileri henüz bilinmemektedir.
Radyonüklidler: Radyonüklidler sağlığa zararlı radyoaktif kirletici maddelerdir. Radon tatsız, kokusuz veya renksiz doğal olarak meydana gelen radyoaktif bir gazdır. Radon uranyumun doğal bölünmesiyle oluşur ve uranyum, granit, killi sist, fosfat ve zift içeren topraklar ve kayalarda bulunur.

Pek çok radon toprak ve kayadan çıkmaktadır ve atmosfere zararsız bir şekilde yayılmaktadır. Ancak radon kuyular gibi yer altı kaynaklarında çözünebilir ve birikebilir. Radonla kirlenmiş içme suyu mide kanseri riskini arttırabilir.
Uçucu Organik Bileşikler (UOB’ler)

UOB’ler yer altı suyuna karışan ve kimyasal, plastik veya petrol tesislerinden, yer dolgularından, kuru temizlemecilerden veya benzin muhafaza depolarından atık su olarak göl ve ırmaklara tahliye edilen bir grup organik kimyasaldır. Karaciğer problemlerine, anemiye, böbrek ve dalak hasarına veya kanser riskinin artmasına neden olabilirler.

Benzen, Karbon Tetraklorid, p-Diklorobenzen, 1,2-Dikloroetan, 1,1-Dikloroetilen, Tetrakloroetilen, 1,1,1- Trikloroetan, Trikloroetilen, Vinil klorid ve ksilenler Vinil klorid içme suyu borularının yapımında sıklıkla kullanılan bir malzeme olan polivinil klorid (PVC) yapımında kullanılan bir gazdır. 1970’lerin ortalarında vinil kloridin kansere neden olabileceği belirlenmiştir. Bunun öncesinde, PVC borular içme suyunu kirletebilecek kadar yüksek seviyede vinil klorid kalıntıları bulunduruyordu. PVC boru imalat yöntemleri plastikteki vinil kloridi önemli ölçüde azaltacak şekilde değiştirilmiş olmasına karşın, eski borulardan hala kullanımda olanlar vardır ve içme suyunun vinil klorid kirlenmesi hala görülebilmektedir.
Partiküller

Partiküller suda asılı küçük parçacıklardır, görülebilir veya görülmeyen toz, pas veya diğer malzemeler olabilir. Bunlar suyun tat, koku veya berraklığını etkileyebilir ve kansere neden olabilirler.
Mikroorganizmalar

Mikroorganizmalar koli ve rotovirüs gibi insan sağlığına risk teşkil eden binlerce bakteri, protozoan ve virüsleri tanımlayan genel bir terimdir. Yirminci yüzyılın son çeyreğinde, bazı mikroorganizmaların kansere yol açtığı yönünde bazı güçlü bilimsel veriler ortaya çıkartılmıştır.

Mikroorganizma-Kanser ilişkisinde en sık gösterilmiş olanlar; HBV (Hepatit B Virüs) ile karaciğer kanseri (hepatosellüler kanser), henüz şüpheli de olsa Helicobacter Pylorides bakterisi ile mide kanseri, (Human Papilloma Virüs) ile serviks (cervix, rahim ağzı) kanseri arasındaki ilişkilerdir.
Günümüzde bir kanser türü (serviks) ile en kuvvetle ilişkilendirilen virüs ise HPV’dir.

(Bazı yazarlar HPV kısaltması yerine kısmen Türkçeleştirilmiş şekliyle İPV (İnsan Papilloma Virüs) ‘yi kullanmaktadırlar. )

Bir Yorum

  1. Günlük Hayatta Kullandığımız Kanser Yapıcı Organik Bileşikler Nelerdir

    Dezenfeksiyon Yan Ürünleri
    Yerel veya bölgesel su aritma tesislerindeki dezenfeksiyon süreçleri sirasinda, bir dezenfektan (tipik olarak klor veya kloramin) dogal olarak olusan organik maddeyle etkilesim kurdugunda düsük seviyede yan ürün olusabilir. Bu bilesiklere dezenfeksiyon yan ürünleri adi verilmektedir.

    Bu bilesiklerden bazilarinin kanserojen oldugundan süphe edilmektedir ve denetleme kurumlari için artan bir kaygi teskil etmektedirler. Farkli dezenfektan yan ürünler aktif karbonla çesitli basari düzeylerinde azaltilabilir
    Kursun suda nadiren dogal olarak bulunmaktadir ancak içme suyuna kursun borulardan veya kursun içeren kaynaklardan girebilir. Düsük seviyelerde bile kursun zehirlenmesi – özellikle çocuklarda – zihinsel geriliklere, okuma ve ögrenme bozukluklarina, duyma zorlugu, düsük dikkat araligi, hiperaktivite ve diger davranis problemlerine neden olmaktadir. Kursun pH’ye bagli olarak suda farkli sekillerde bulunabilir. Civa, dogal birikmelerin erozyonundan, rafineriler ve fabrikalardan tahliyeden ve yer dolgulari ile çiftliklerden çesitli kaçaklardan çikarak suya karismaktadir. Böbrek hasarina neden olabilir
    Asbest suya dogal yiginlardan veya cam ya da elektronik fabrikalarinin atiklarindan çikan sizintilardan karisabilir. Kronik maruz kalma ciltte hasar, dolasim sistemi problemleri ve artan kanser riski olusturmaktadir
    Böcek Ilaçlari ve Böcek Ilaci Yan Ürünleri
    Yer alti sulari ve yüzey sularinin böcek ilaçlariyla kirlenmesi özellikle tarimsal bölgelerde artan bir kaygidir. Içme suyunun böcek ilaçlariyla kirlenmesi yaygin gözükmese de, arastirmalar bu tür kirlenmenin de meydana geldigini göstermektedir. Içme suyunun kirlenme seviyesi ve düsük seviyelerde böcek ilaci tüketilmesinin sagliga etkileri henüz bilinmemektedir.
    Radyonüklidler
    Radyonüklidler sagliga zararli radyoaktif kirletici maddelerdir. Radon tatsiz, kokusuz veya renksiz dogal olarak meydana gelen radyoaktif bir gazdir.
    Radon uranyumun dogal bölünmesiyle olusur ve uranyum, granit, killi sist, fosfat ve zift içeren topraklar ve kayalarda bulunur
    Pek çok radon toprak ve kayadan çikmaktadir ve atmosfere zararsiz bir sekilde yayilmaktadir. Ancak radon kuyular gibi yer alti kaynaklarinda çözünebilir ve birikebilir Radonla kirlenmis içme suyu mide kanseri riskini arttirabilir

    Uçucu Organik Bilesikler (UOB’ler)
    UOB’ler yer alti suyuna karisan ve kimyasal, plastik veya petrol tesislerinden, yer dolgularindan, kuru temizlemecilerden veya benzin muhafaza depolarindan atik su olarak göl ve irmaklara tahliye edilen bir grup organik kimyasaldir. Karaciger problemlerine, anemiye, böbrek ve dalak hasarina veya kanser riskinin artmasina neden olabilirler.
    Benzen, Karbon Tetraklorid, p-Diklorobenzen, 1,2-Dikloroetan, 1,1-Dikloroetilen, Tetrakloroetilen, 1,1,1- Trikloroetan, Trikloroetilen, Vinil klorid ve ksilenler
    Vinil klorid içme suyu borularinin yapiminda siklikla kullanilan bir malzeme olan polivinil klorid (PVC) yapiminda kullanilan bir gazdir. 1970’lerin ortalarinda vinil kloridin kansere neden olabilecegi belirlenmistir. Bunun öncesinde, PVC borular içme suyunu kirletebilecek kadar yüksek seviyede vinil klorid kalintilari bulunduruyordu
    PVC boru imalat yöntemleri plastikteki vinil kloridi önemli ölçüde azaltacak sekilde degistirilmis olmasina karsin, eski borulardan hala kullanimda olanlar vardir ve içme suyunun vinil klorid kirlenmesi hala görülebilmektedir.
    Partiküller
    Partiküller suda asili küçük parçaciklardir, görülebilir veya görülmeyen toz, pas veya diger malzemeler olabilir. Bunlar suyunuzun tat, koku veya berrakligini etkileyebilir.
    Mikroorganizmalar
    Mikroorganizmalar koli ve rotovirüs gibi insan sagligina risk teskil eden binlerce bakteri, protozoan ve virüsleri tanimlayan genel bir terimdir.

    Kirletici Maddeler – Alfabetik Liste
    Sagliga Zararli Kirletici Maddeler
    Asenaften
    Asenaftilen
    Alaklor
    Aldicarb (Temik)
    Aldrin
    Anthracene
    Asbest
    Atrazin
    Benzidin
    Benzo(a)anthracene
    Benzo(a)piren
    Benzo(b)floranten+-
    Benzo(ghi)perylene
    Benzo(k)fluoroanthene
    alpha-BHC
    beta-BHC
    delta-BHC
    gamma-BHC (Lindan)
    Bis(2-chloroethoxy)methane
    Bis(2-kloroetil)eter
    Bis(2-chloroisopropyl)ether
    Bis(2-ethylhexyl)phthalate
    Bromokloroasetonitril
    4-Bromofenil fenil eter
    Butyl benzyl phthalate
    Carbaril
    Carbofüran
    Kloral Hidrat
    Klordan
    Klorobenzen
    2-Chloroethyl vinyl ether
    4-Chloro-3-methyl phenol
    2-Chloronaphthalene
    2-Chlorophenol
    4-Chlorophenyl phenyl ether
    Chloropicrin
    Klorpirifos
    Krisen
    Kriptosporidyum
    2,4-D
    4,4-DDD
    Dibenzo(a,h)anthracene
    Dibromoacetonitrile
    4,4-Dibromo-1,1-bifenil
    Dibromokloropropan (DBCP)
    Dichloroacetonitrile
    o-Diklorobenzen
    1,3-Diklorobenzen
    3,3-Diklorobenzidin
    cis-1,2-Dikloroetilen
    trans-1,2-Dikloroetiyen
    2,4-Dichlorophenol
    1,2-Dikloropropan
    cis-1,3-Dikloropropen
    trans-1,3-Dikloropropen
    1,1-Dikloropropanon
    cis-1,3-Dikloropropilen
    Dieldrin
    Diethyl phthalate
    Dimethyl phthalate
    2,4-Dimethylphenol
    Di-n-bütil fthalat
    4,6-Dinitro-2-methyl phenol
    2,4-Dinitrophenol
    2,4-Dinitrotolüen
    2,6-Dinitrotolüen
    Di-n-oktil fthalat
    Dinoseb
    1,2-Difenilhidrazin
    alpha-Endosulfan
    beta-Endosulfan
    Endosülfan Sülfat
    Endrin
    Endrin Aldehid
    Etil benzen
    Etilen dibromid (EDB)
    Fluoranthene
    Floren
    Giardia lamblia
    Gutyon
    Heptachlor
    Heptachlor epoxide
    Heksaklorobenzen
    Heksaklorobütadien
    Hexachlorocyclopentadiene
    Heksakloroetan
    Hidrokarbonlar (Benzin, Kerosen, Dizel Yakit)
    Isophorone
    Kursun
    Malatyon
    Civa
    Metoksiklor
    Mikrosistin LR
    MTBE
    Mutajen X (MX veya 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2[5H]-furanon)
    Naphthalene
    Nitrobenzene
    2-Nitrophenol
    4-Nitrophenol
    N-Nitrosodi-n-propilamin
    N-Nitrosodifenilamin
    Paratyon
    PCB-1016
    PCB-1221
    PCB-1232
    PCB-1242
    PCB-1248
    PCB-1254
    PCB-1260
    Pentachlorophenol
    Fenantren
    Fenol
    Piren
    Simazin
    Striçnin
    Stiren
    TCDD (2,3,7,8-Tetraklorodibenzo-para-dioksin)
    TCDF (2,3,7,8-Tetraklorodibenzofüran)

    Toplam Trihalometanlar (TTHM’ler)
    Bromodiklorometan
    Bromoform
    Klorodibromometan
    Kloroform
    1,1,2,2-Tetrakloroetan
    Tolüen
    Toksafen
    2,4,5-TP(Silveks)
    Tribromoasetik Asit
    Trikloroasetonitril
    1,2,4-Triklorobenzen
    1,1,2-Trikloroetan
    2,4,6-Triklorofenol
    1,2,3-Trikloropropan
    1,1,1-Trikloropropanon
    Bulaniklik

    Uçucu Organik Bilesikler (UOB’ler)
    Benzen
    Karbon Tetraklorid
    p-Diklorobenzen
    1,2-Dikloroetan
    1,1-Dikloroetilen
    Tetrakloroetilen
    1,1,1-Trikloroetan
    Trikloroetilen
    Vinil klorid
    m-ksilen
    o-ksilen
    p-ksilen

    bu maddeler üzerinden de araştırabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu