AIDS hastalığı ve HIV virüsü hakkında bilgi verir misiniz?

AIDS hastalığı ve HIV virüsü hakkında bilgi verir misiniz?
Halk arasında Aids Testi olarak bilinen test; Tıbbı Terimlerde Anti-HIV Testi olarak geçer

HIV vücuda girdiğinden itibaren, vücutta bununla savaşmak için özel antikorlar oluşur. Kandaki bu antikorların ELISA yöntemiyle saptanmasına Anti-HIV testi denir.Anti-HIV antikorların ELISA yöntemiyle ölçülebilecek düzeye ulaşması için 3 aylık bir süreye (pencere dönemi) ihtiyaç vardır. Bu nedenle test, bulaşma olduktan 3 ay sonra yapılmalıdır. Anti-HIV testinin pozitif olması kanda HIV virusunun olduğunu gösterir. Ancak anti-HIV testinin yalancı pozitif çıkma ihtimali de vardır. Bu nedenle, kişinin HIV pozitif (seropozitif) olduğunu söyleyebilmesi için, Westernblood testi denen doğrulama testinin de yapılıp sonucunun pozitif olması gerekmektedir. Anti-HIV testi, üniversite hastanelerinin mikrobiyoloji laboratuarlarında, sigorta ve devlet hastanelerinin laboratuarlarında ve özel laboratuarlarda yaptırabilir.

Test Yaptırmak ve bu testler hakkında bilgi

Testi yaptıracağınız merkezin gizlilik tedbirlerini anlamak ve öğrenmek çok önemli bir konudur. Bu nedenle sonuçların gizliliği konusunda danışmanınızdan bilgi alın. Birçok danışma ve test merkezi aşağıdaki kurallardan birini uygular.

Gizli Test :

Bu testlerde, testi yaptırdığınız merkez, adınızı ve test sonuçlarınızı kaydeder ve sonuçları diğer personelin ulaşamayacağı bir yerde saklar. Eğer gizli bir test yaptırmış iseniz sonuçların özel doktorunuza gönderilmesini sağlamak için bir form imzalayabilirsiniz.

Anonim Test :

Bu tür testlerde kimse sizden adınızı veya başka bir bilgiyi istemez. Yalnızsınızdır ve test sonuçlarınızı sizden başka hiçbir kimse görmez. Bu tür testler her ülkede yapılmamaktadır.
Bilgi almak ve test yaptırmak için nereye gideceğinize karar verin :

Yaşadığınız yere göre seçebileceğiniz farklı test ve danışma merkezleri olacaktır. Bunlar, devlet tarafından yönetilen test merkezleri, sağlık klinikleri, dispanserler, üniversite hastaneleri, araştırma merkezleri ve özel hastaneler olabilir. Seçiminizi yaparken aşağıdaki faktörleri dikkate alın.

Eğer daha önce başka bir hastalık nedeniyle gittiğiniz ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir sağlık merkezi var ise onu tercih edebilirsiniz.

Gideceğiniz hastanenin veya merkezin gelişmiş olmasına dikkat edin. Çünkü eğer HIV+ iseniz veya ilgili bir hastalığınız var ise hastalığın yayılmasını önlemek için önlem alabilecek bir merkezin olması sizin için daha iyi olacaktır.

Gideceğiniz merkezin özel bölümleri olmasına dikkat edin. Mesela uyuşturucu kullanıyor iseniz, uyuşturucu tedavisi uygulayan bir merkez seçin.

Testten önce bilgi almak :

Herhangi bir danışma merkezine gittiğinizde, doktor yada danışman kişi ile görüşmeden önce bir takım materyalleri okumanız doğru olur. Danışmanınız size neden test yaptırmak istediğinizi sorabilir. Bu bilgiler, doktorunuzun test yaptırıp yaptırmayacağınıza dair karar vermesi için yardımcı olacaktır. Eğer doktorunuzun yada danışmanınızın kararı olumlu ise danışmanınız size bir takım açıklamalar yapacaktır. Bunlar :

Nasıl bir test ve nasıl olacağı :

– AIDS ve bulaşma yolları
– AIDS’i önlemenin ve korunmanın yolları
– Pozitif test sonucunun anlamı
– Diğer gerekli bilgiler

Eğer doktorunuzun anlattıkları sizi tatmin etmediyse siz doktorunuza soru sorun.Hiçbir zaman kafanızda soru işareti kalmasına izin vermeyin ve mutlaka test sonrası sonuçları doktorunuzla yüz yüze tartışın.

Anti-HIV testi (Aids Testi) için başvurabileceğin Merkezler

HIV ile ilgili testlerin konfirmasyonları Ankara Hıfzısıhha Enstitüsünde yapılmaktadır.
AIDS ile Savaş Derneği
Telefon: 0.212.231 76 81
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları
Sıhhıye-Ankara
Telefon: 0.312.305 1296
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları
Çapa-İstanbul
Telefon: 0.212.534 0000/ 2112
Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul
Telefon: 0.212. 529 4400/ 1210
İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi
Haydarpaşa-İstanbul
Telefon: 0.216.414 4502/1908
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları
İzmir
Telefon: 0.232.343 4343/ 3221
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları
Emek-Ankara
Telefon:0.312.214 1000/ 5429
19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları
Samsun
Telefon:0.362.457 6000/ 2797
Gülhane Askeri Tıp Akademisi
Etlik-Ankara
Telefon: 0.312.325 1211/ 4333

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu