Anadolu’daki en eski arkeolojik kazı yerleri nerelerdir?

Anadolu’daki en eski arkeolojik kazı yerleri nerelerdir?
Anadolu’da kazılar 19. yüzyılda yabancı arkeologlarca başlatıldı. Alman arkeolog Schliemann’ın eski Truva kentini bulmak için başladığı kazı uzun yıllar sürdü. 1882’de Türkiye’deki ilk arkeoloji müzesinin kurucusu ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey’in (18421910) buluntuların bir bölümünü müzeye almak için bu kazıyı denetlediği bilinmektedir. Osman Hamdi Bey 1887’de en önemli kazısını Sayda’da (bugün Lübnan’da) gerçekleştirmiştir. Bu kazıda Fenike krallarına ait 20’den fazla lahit bulunmuş ve müzeye konmuştur. Daha sonra Anadolu’daki ilkçağ uygarlıklarını araştırmak isteyen Alman, Avusturyalı ve ABD’li arkeologlar da Bergama, Priene, Milet, Efes ve Şart gibi tarihi bölgelerde kazılar yapmışlardır.

Ülkemizdeki Alacahöyük ve Çatalhöyük gibi eski yerleşmeler birer höyüktür. Ancak her arkeolojik buluntu yeri bir höyük değildir. İnler, düz yerleşme yerleri, antik kentler de arkeolojinin araştırma alanları arasında yer alır.

Alacahöyük’teki ilk kazılar, Osmanlı arkeolog Theodor Makridi tarafından 1907’de yapıldı. Buradaki kazılar 1935’ten sonra Hamit Zübeyr Koşay ve Remzi Oğuz Arık’ın başkanlığında yürütüldü. Bu kazılarda Bakır-Taş Çağından Osmanlı dönemine kadar gelen uzanan dönemlere ait buluntular ele geçti.

Çatalhöyük ise 1958 yılında James Mellaart tarafından keşfedilmiş, ilk kazıları 1961-1963 ve 1965 yıllarında yapılmıştır. Şu anda Ian Hodder tarafından kazılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu