Ankara tarihi camileri

Ankara camileri

Şehrin bazı önemli camileri;Ağaç Ayak Cami, Ahi Elvan Cami, Ahi Yakup Cami, Aslanhane (Ahi Şerafettin) Cami, Cenab-ı Ahmet Paşa Cami, Alaaddin Camii ,Çiçekçioğlu Camii, Direkli Cami, Eskicioğlu Camii, Hacettepe Camii, Hacı Arap Camii, Hacı Bayram Camii, İbadullah Cami Karacabey Camii, Kocatepe Camii, Kurşunlu Camii,Maltepe Camii,
Tabakhane Camii, Tacettin Camii ve Zincirli Cami’dir.

Önemli camiiler aşağıdaki gibidir.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kocatepe Camii
Ankara’nın Kocatepe semtinde 1967’de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987’de inşaatı tamamlanan camidir.

Kocatepe Camii için açılan yarışmayı Mimar Vedat Dalokay’ın hazırladığı proje kazanmış ve bu projeye göre caminin temeli atılmış fakat “fazla modern” bulunduğu için bu projeden vazgeçilmiştir.Bunun yerine yılında Hüsrev Tayla ve Fatin Uluengin’in çizdiği projeye göre caminin temeli yeniden atıldı. Bu proje, Mimar Sinan tarzını taklit etmesi nedeniyle eleştirildi.Dalokay’ın projesi bazı değişikliklerle Pakistan’daki Faysal Camii’nde uygulandı.

Kocatepe Camiinin inşaatı çok uzun sürdü.1981’de caminin inşaatını ve mal varlığını Türkiye Diyanet Vakfı devraldı. Bu tarihten sonra inşaat çalışmaları hızlanan Kocatepe Camii 1987’de dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından ibadete açıldı.4500 m² ‘lik bir alan üzerinde inşa edilen caminin alt kısmında konferans salonu, kütüphane, otopark, ticarethane ve idari birimler bulunmaktadır.

250pxmaltepecamii

Maltepe Camii
Maltepe Camii veya Maltepe Camisi, Ankara Maltepe semtinde bulunan bir camidir. Eski bir cami olmayan Maltepe Camii cumhuriyet döneminde yapılmıştır.

Mimari açısından klasik Osmanlı camilerine benzeyen ve kesme taştan yapılan cami, yeşil bir kubbeye sahiptir. Maltepe Camii, Kocatepe Camii ile birlikte Ankara’nın en tanınmış camilerindendir.

250pxhacibayrammosquefo

Hacı Bayram Camii
Ankara’nın Ulus semtinde bulunan tarihi camii. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey bilgi bulunmamaktadır.Günümüzdeki mimari yapısı 17. ve 18. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır.Nakkaş Mustafa’ya ait boyama nakışlar vardır.Caminin Güneydoğu duvarında iki şerefeli bir minare bulunmaktadır.Yine caminin bahçesinde 18. yüzyıla ait Osman Fazıl Paşa Türbesi bulunmaktadır. Cami 1714 yılında Hacı Bayram Veli’nin torunlarından Mehmet Baba tarafından tamir edilmiştir. 1940 yılında da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen cami ve külliyesi en son Ankara Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde orijinaline uygun olarak yenilenmiş ve 14 Şubat 2011 tarihi itibariyle ibadete açılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu