Apse Nedir?

Apse Nedir?

Apse: Vücudun dokularında irin toplanması. Bir apsenin çeperinin dokusu bozuk ve iltihaplı, içi ise irinlidir. İrin özellikle çok çekirdekli akyuvarlarla yutarhücrelerden (fagosit) ve kangren ürünlerinden oluşur. Apseler sıcak ve soğuk olmak üzere ikiye ayrılır. Her zaman bir mikroptan ileri gelen sıcak apse kendini ateş, ağrı ve şişlikle belli eder. Soğuk apsede ise ateş ve ağrı görülmez.

Sıcak apse: Bu apse türünde ateş yüksek olur. Ateş ile birlikte ağrı ve zonklama da görülür. Sıcak apse her durumda bir ya da birkaç mikroptan dolayı meydana gelir. Yani sebep mutlaka bölgedeki mikroorganizma varlığıdır. Sıcak apse kendisini dört önemli belirtiyle gösterir. Bunlar; sıcaklık, tende kırmızılık, ağrı ve şişkinlik görülmesidir. (Latince’de bu belirtiler Calor, Rubor, Dolor, Tumor olarak sıralanır). Apsenin etrafı sert, ortası ise yumuşak olur.

Soğuk apse: Bu apse türü verem hastalığında görülmektedir. Yani elimizde apsenin üzerine dokunduğumuzda sıcaklık algılayamayız ve elimizle dokunduğumuzda herhangi bir ağrı hissedilmez. Sıcak apsede olduğu gibi kesin iltihap belirtileri görülmez. Böyle olmasına rağmen şişlik açılırsa, içerisinde sıcak apsede olduğu gibi bir apse iltihabının bulunduğu görülür. Soğuk apsenin iki özelliği bulunur: İçerisinde irin yapan mikroplar bulunmaz ve irinleşme olmaz. Apsenin içeriği harab olmuş doku parçalarından oluşur. Apsenin kaynağı ile görüldüğü yer arasında her durumda doğrudan bir ilişki olmayabilir. Bu duruma örnek verecek olursak bel omurlarının soğuk apsesi hastalığı (pott hastalığı, omurga veremi ) kasıkta görülen bir apse ile ortaya çıkabilir. Sıcak apseler cerrahi müdahale ile tedavi edilir.

Cerrahi tedavide; apse yeri açılarak içerisindeki irin boşaltılır. Daha sonra antibiyotikli merhemler ve ek olarak hastaya uygun antibiyotik ilaçlar verilerek bölge mikroorganizmalardan arındırılmaya çalışılır. Soğuk apsenin tedavisinde ise verem ilaçlarından faydalanılır fakat böbrek veremi gibi bazı durumlarda olayın yayılmasını önlemek amacıyla cerrahi girişim yapılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu