Askeri Rütbeler Ve Görevleri

Askeri Rütbeler Ve Görevleri

r: orduda herhangi bir rütbeye sahip olmayan askerlere verilen addır.İhtiyaçları devlet tarafından karşılanır.Türk Silahlı Kuvvetleri’nde belirli bir süre için silah altında olan askerler er rütbesine sahiptir.

Onbaşı: Silâhlı kuvvetlerde erlikten sonra gelen ilk rütbenin sahibi.
Onbaşı, emrine verilen birliğin amiri ve çavuşun yardımcısıdır. Birliğin içinde disiplini korumak, emrinde bulunan personeli savaş için hazırlamak, sevk ve idare etmek, en küçük birlik olan manganın bütün iç hizmetlerini iyi bilmek, bunları astlarına öğretmek, araç ve gereçlerin bakımını yapmak zorundadır.

Çavuş:Erleri temsilen kullanılan çavuş rütbesi, onbaşı rütbesininde bir kademe üstüdür. Çavuş, erlerle subay arasındaki ilişkileri düzenler.

Uzman Onbaşı, En az ilköğretim okulu veya dengi okul mezunu olup muvazzaflık hizmetini müteakip, Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlılık arzeden teknik ve kritik uzmanlık görev yerlerinde istihdam edilenlerdir.

Uzman Çavuş, En az lise veya dengi okul mezunu çavuşlar veya en az ilköğretim okulu mezunu olup muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlayanlardan,muvazzaflık hizmetini müteakip Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik görev yerlerinde veya çavuş kadro görev yerlerinde, bu Kanun esaslarına göre istihdam edilenlerle, yönetmelikte belirtilen esaslara göre uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçirilenlerdir.

Uzman Jandarma: Uzman Jandarma Okulu’nun başarı ile bitiren Uzman Jandarma birinci kademeli çavuştan Uzman Jandarma sekizinci kademeli çavuş rütbesine sahip, asker kişilerdir.

Astsubay Çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde en küçük “Astsubay” rütbesidir. Terfi etmeleri durumunda “Astsubay Kıdemli Çavuş” olurlar.”Uzman Çavuş” ve “Astsubay Kıdemli Çavuş” arasındaki rütbedir.

Astsubay Kıdemli Çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Astsubay Çavuş ile Astsubay Üstçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

Astsubay Üstçavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Astsubay Kıdemli Çavuş ile Astsubay Kıdemli Üstçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

Astsubay Kıdemli Üstçavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Astsubay Üstçavuş ile Astsubay Başçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

Astsubay Başçavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Astsubay Kıdemli Üstçavuş ile Astsubay Kıdemli Başçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

Astsubay Kıdemli Başçavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde en üst astsubay rütbesidir.
Kd. Başçavuşlukta: Birlik astsubaylığı, Bölük astsubaylığı (personel sayısı olarak yüksek bölüklerde) gibi görevlere atanırlar.

Astteğmen: Astsubay Kıdemli Başçavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde en üst astsubay rütbesidir.
Kd. Başçavuşlukta: Birlik astsubaylığı, Bölük astsubaylığı (personel sayısı olarak yüksek bölüklerde) gibi görevlere atanırlar.

Teğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Asteğmen ile Üsteğmen arasında olan, takım komutanlığı yapan subaydır.

Üsteğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Teğmen ile Yüzbaşı arasında olan subaydır.

Yüzbaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Üsteğmen ile Binbaşı arasında olan subaydır. Genelde bölük komutanı olurlar. Normal şartlarda görev süreleri 6 yıldır. İlk 3 yılı Yüzbaşı, son 3 yılı ise Kıdemli Yüzbaşı olarak adlandırılır.Harp akademisinden mezundurlar.

Binbaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Yüzbaşı ile Yarbay arasında olan subaydır.
Normal şartlarda görev süreleri 5 yıldır.Üstün kıdem ve erken terfi ile görev süreleri 2 yıla kadar inebilir. Orduda tabur biriminin komutanı olarak adlandırılır ve üstsubay sınıfına dahil olunan rütbedir.

Yarbay, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Binbaşı ile Albay arasında olan subay.
Normal şartlar altında görev süreleri üç yıldır. Kara kuvvetlerinde ve jandarma’da alay komutanı yardımcısı veya idari görevlerde, Deniz kuvvetlerinde gemi komutanlığı veya benzeri görevlerde, Hava kuvvetlerinde ise filo komutanlığı gibi görevlerde bulunurlar.

Albay, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Yarbay’dan sonraki subay rütbesi.
Kıta görevlerini alay komutanı ya da daha büyük askeri birliklerde (tugay,tümen,kolordu veya ordu) kurmay başkanı(Yüzbaşı yada Binbaşı rütbelerinde sınava girip kazanmışlar kurmay albay olabilir),şube müdürü olarak yaparlar.

Tuğgeneral: Albaylıktan sonraki rütbedir. Kıta görevlerini Tugay Komutanı olarak yaparlar. Osmanlı döneminde sancakbeyi olarak anılır.

Tümgeneral: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Tuğgeneral ile Korgeneral arasında olan subay, general. Deniz kuvvetlerinde tümamiral. Orduda Tümen Komutanı olarak görev yaparlar.

Korgeneral: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesi Tümgeneral ile Orgeneral arasında olan subay, general. Deniz kuvvetlerinde koramiral.

Orgeneral: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin MAREŞAL’den sonraki en yüksek rütbesi.Ayrıca süre beklemeyle elına bilecek en son ve en yüksek rütbe. Deniz kuvvetlerinde karşılığı oramiral dir.

Mareşal: Mareşal, bazı ülkelerdeki en yüksek askeri rütbe. Deniz kuvvetlerindeki eşiti büyükamiraldir. İngilizce Marshal ve Amerikan İngilizcesinde Marshall olarak geçmektedir. 3 meydan muharebesi katılan ve en az 1 inden başarıyla çıkan komutana verilen ünvandır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu