Atatürk kaç yılında öldü

Atatürk kaç yılında öldü
Atatürk’ün hastalığı ilk zamanlar fazla bir endişe uyandırmamakla beraber doktorlar, bir buçuk ay dinlenmesini salık verdiler. Atatürk, Mayıs başlarında iyileşerek Ankara çevresinde gezintilere çıkmağa başladı. Bir süre sonra da Güney illerinde bir inceleme gezisine çıktı. Bu gezi dolayısıyla yorgun düşen Atatürk tekrar hastalandı. 26 Mayıs’ta Ankara’ya geldi, birkaç gün dinlendikten sonra tedavi ve dinlenmek için İstanbul’a Dolmabahçe Sarayı’na gitti.

İstanbul’da mütehassısların yaptığı konsültasyon ile hastalığın Siroz olduğu anlaşıldı.

Temmuz sonlarına kadar Savarona yatı ile Boğaz’da, Florya’da gezintiler yapan Atatürk’ün sağlık durumu kendisinin Dolmabahçe’ye naklini gerektiren bir hal almıştı. Gösterilen bütün ihtimamlara karşın hastalığın fena bir akıbete doğru gittiği görülüyordu. İlk kriz 16 Ekim günü geldi. Bu krizi atlatan Atatürk, Cumhuriyetin onbeşinci yıldönümü Bayramını kutlamayı tasarlıyordu. Fakat ağır bir hastalık geçiren Atatürk’ün Ankara’ya gitmesine doktorlar izin vermediler.

GECEYARISI GÖZLERİNİ YAVAŞCA AÇTI
Kasım ayından itibaren hastalık, normal seyrinden çıkarak yeni bir krizle şiddetlenmişti. Tekrar rapor yayımına başlandı. Bu sefer memleketi derin bir acı kapladı. 8 Kasım günü Atatürk’ün sağlık durumu bütün kurtuluş umutlarını söndürecek bir şekil almıştı. Artık Atatürk koma haline girmişti. Gece yarısı gözlerini açarak yavaşça:

SAAT KAÇ?.. DİYE SORDU
“Saat kaç?”
Bu onun son sözü olmuştu. Gözlerini kapadı ve bir daha da konuşmadı. 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 9’u beş geçe Büyük Kurtarıcı hayata veda etti. Hükümet bu acı haberi bir bildiri ile millete duyurdu. Gazeteler de bu ölüm haberini yayınlandılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu