Atatürk’s Academic Career

Atatürk’s Academic Career
1905 yılında Harp Akademisi’ni bitirdikten sonra, Şam’daki 5 Ordu 30 Süvari Alayı’nda staj için görevlendirilir. Burada Suriye’nin çeşitli yörelerini dolaşarak İmparatorluğun bazı kötü koşullarını yakından görme imkanı buldu Suriye’deki Dürzilerin ayaklanmalarını bastırma harekatında görev aldı.

Şam’daki bazı arkadaşlarıyla birlikte “Vatan ve Hürriyet” adında bir cemiyet kurdu Cemiyetin Makedonya’da daha etkin olacağını düşündüğünden, bir arkadaşının izin tezkeresini sağlayarak, kimliğini saklayıp Selanik’e gitti. Burada dört ay hava değişimi alarak, Cemiyetin bir şubesini açtı Cemiyet daha sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti içerisinde eridi Bir süre sonra topçu stajı için tekrar Şam’a gitti 20 Haziran 1907’de Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) oldu, Manastır’a III Ordu’ya atandı ve bu tarihte 26 yaşındaydı.

Eski takvime gore 31 Mart Olayı diye adlandırılan ve İttihat ve Terakki oluşumuna karşı yapılan ayaklanmayı batırmak üzere görevlendirilen ve 19 Nisan 1909’da İstanbul’a giren Hareket Ordusu’nda Kurmay Başkanı olarak görev aldı 1910 yılında Fransa’ya gönderildi Picardie Manevraları’na katıldı ve burada Osmanlı Ordusunu temsil eden 3 kişiden biri oldu 1911 yılında İstanbul’da Genelkurmay Başkanlığı emrinde çalışmaya başladı

1911 yılında İtalyanların Trablusgarp’a hücumuyla başlayan savaşta, bir grup arkadaşıyla birlikte Tobruk ve Derne bölgesinde görev aldı. 22 Aralık 1911’de İtalyanlara karşı Tobruk Savaşı’nı kazandı 6 Mart 1912’de Derne Komutanlığı’na getirildi. Ekim 1912’de Balkan Savaşı başlayınca Gelibolu ve Bolayır’daki birliklerle savaşa katıldı.Dimetoka ve Edirne’nin geri alınışında büyük hizmetleri görüldü. 1913 yılında Sofya Ataşemiliterliği’ne atandığında 32 yaşındaydı. Bu görevde iken 1 Mart 1914 yılında yarbaylığa yükseldi. Ataşemiliterlik görevi Ocak 1915’te sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu