BAL ve balın faydaları

Doğanın bize verdiği en değerli besin maddelerinden biri olan BAL:

Yurdumuzun zengin bitki örtüsü; çok kaliteli doğal bal ve arı sütünü bize armağan etmiştir.
Bir kovanda; kraliçe arı, erkek arı ve işçi arılar vadır. İşçi arılar çeşitli çiçeklerden topladıkları; polen ve tatlı maddeyi kendi enzimleriyle karıştırarak peteğe taşırlar. Balın tadı ve rengi alındığı çiçeğe göre değişir. Bal; protein, amino asit, sodyum, B-kompleks, C ve E vitaminlerinin içerir. Enerji verir, doğal bir antiseptiktir. Menapozda kalsiyum düşüşünü önler, osteoporozu önler. Limonla karıştırılarak soğuk algınlığına iyi gelir. Ayrıca bal evde hazırlanan doğal maskelerinizde de kullanılır.

Petekte kraliçe arının larvaları için hazırlanan mucizevi bir madde olan; Arı sütü (royal jelly).

Arı sütü; işçi arıların kraliçe arının larvaları için hazırladıkları besin maddesi. İşçi arıların yaşamlarının 6. ve 12. günleri arasında ürettikleri bal ve polen karışımı sütümsü bir maddedir. Arı sütüyle beslenen larvalardan (yumurtalardan) çıkan kraliçe arının ömrünün 4,5 yıl, normal bir işçi arının ömrünün 45 gün olduğunu söylersem arı sütünün mucizesini anlatmış olurum. Arı sütünde yüksek miktarlarda; vitamin B-kompleks, B5, B6, mineraller, enzimler, hormonlar, onsekiz çeşit amino asit, A, D, C, E vitaminleri vardır.

Bronşial astım, pankreatit, uykusuzluk, mide ülseri, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda yardımcı tedavi olarak uygulanır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Arı sütü buzdolabında +4 derecede koyu renk kavanozlarda saklanır. Ayrıca 150 mgr arı sütü içeren kapsüller şeklinde piyasada bulunabilir.

Kozmetikte; temizleme sütü, nemlendirici krem gece kremi, gözaltı kremi ve maskelerde kullanılır. Cildi yenileyici, temizleyici ve gençleştirici etkileri kısa zamanda fakedilir.

Bize doğanın en faydalı armağanlarından biri olan balın sahte olanıda piyasada mevcut. Hakiki balla hakiki olmayanı nasıl ayırabiliriz, bu konuda; öncelikle bal alırken bir takım işlemler uygulanmamış ve filtre edilmemiş olanını seçin.

Hakiki olmayan balı analiz etmeden hakikisinden ayırmak zordur, çünkü balın kokusunu, kıvamını benzeterek iki çeşit sahte bal satılmaktadır.

Birincisi; fazla bal elde etmek amacı ile kovanların yakınına şekerli su koyarak.

İkincisi; mısır ve ya şeker pancarından elde edilen glikoza; polen koku maddesi, renk maddesi ilave edilerek bal diye piyasaya sürülen sahte baldır.

Doğal balda fruktoz ve glikoz belli oranlarda bulunur, sahte balda yüksek miktarda glikoz bulunur. Balın hakiki olduğunu; analitik olarak, glikoz, fruktoz, amino asit ve enzimlerin miktarıyla anlarız, bu tamamen laboratuar işidir.

Ayrıca hakiki bal şekerlenir, şekerlenmiş balı ısıtmak doğru değildir, ısıyla yararlı maddeler; vitamin, enzim ve amino asitler bozulur, şekerlenmiş olarak tüketmekte fayda vardır.

Birde pratik olarak denenebilecek bir nokta vardır; bir kaptan diğerine boşaltırken hakiki bal devamlı, sahte bal kesintili akar.

Doğal bal fiyatından da anlaşılabilir.

Kovanlara peteklere yanlış dozda ve yanlış ilaç kullanıldığında sağlığa zararlı bal üretilmiş olur. (Bakteriyel ve virüs enfeksiyon hastalıkları görüldüğünde yüksek dozda antibiyotik, kimyasal ilaçların kovana ve peteğe uygulanması gibi)

Enerji veren, tedavi etkisi olan doğal antiseptik balın bu şifalı etkilerini göstermesi için hakiki olması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu