Basın özgürlüğünün faydaları nelerdir?

Basın özgürlüğünün faydaları nelerdir?
Demokratik ülkelerde basın, yasama, yürütme, yargıdan sonra dördüncü güç, kuvvet. Böyle bir özelliği olunca etkinliği de tabii ki fazla olur. Bir ülkede demokrasi tam oturmuşsa, tüm kurum ve kurallarıyla işliyorsa basın özgürlüğü de o ölçüde vardır. Demokrasi yeterli değilse basın da o ölçüde kısmen özgürdür. Yani basın özgürlüğünü demokrasi ile eşdeğerde değerlendirmek gerekir. Çünkü basın, kamuoyu görevi yapıyordur. Basın halkın sesidir, basın özgürlüğü halkın özgürlüğü demektir. Basın demokratik toplumların olmazsa olmazlarından biridir.Basın büyük bir kültür organizasyonudur.

Bilgi marketidir. Basın özgürlüğü, basına verilen değerle, demokratik kuralların tam işleyişiyle sağlanır. Ancak basının da özgürlüğün kıymetini ve önemini bilmesiyle olur.Basın özgürlüğü kanun kuralları çerçevesinde herkesin özgürce istediğini yazabilmesidir.Kanunlar çerçevesinde bir basın özgürlüğünün herkese faydası vardır. Ama sınırsız değil tabii. Basına ne kadar kısıtlama getirilirse özgürlük o kadar kısıtlanır.Basın özgürlüğünün olmadığı ülkelerde gazeteciler zaman zaman şiddete maruz kalıyorlardır.hatta hayatlarını kaybediyorlardır.Basın özgürlüğü olmayan ya da özgürlüğün son derece kısıtlı olan ülkelerde elbette ki doğrular yazılmıyor, yanlı haberler veriliyordur, ya da sansüre tabi tutuluyor, gazeteciler saldırıya uğruyor, yaralanıyor ve hayatını kaybediyordur. Çünkü çıkar çevrelerinin menfaatine dokunan gazetecilere kötü muamele yapılıyor Yapılan tespitlere göre:

2004 yılında dünyada 53 gazeteci öldürülmüş, 107 gazeteci mahkum olmuş.

2005 yılında 150 den fazla gazeteci öldürülmüş, 800 gazeteci tutuklanmış, 1300 gazeteci saldırıya uğramış, 2006 yılında 487 gazeteci tutuklanmış, 696 gazeteci saldırıya uğramış.

2007 yılında ise 86 gazeteci öldürülmüş. Dünyada gazetecilerin çok zor şartlar altında görev yaptığı ülkeler şöyle sıralanıyordur: Küba. Libya, Suriye, Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşim Arap Emirlikleri, İran, Türkmenistan, Kuzey Kore, Çin, Nepal ve Wietnam vsvs…Bu ülkeler görüldüğü gibi demokrasi ile idare edilmeyen ülkelerdir .kısacası bir yerde basın özgürlüğünden bahsedebilmek için orada demokrasinin bulunması şarttır.ve bunun sağladığı en önemli fayda da basının bu güce dayanarak özgürce düşüncelerini dile getirmesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu