Bel Ağrısı Tanısı ve Teşhisi

sırt ağrısının nedenleri, sırt neden ağrır

 

öncelikle tanı, hekim tarafından konulur. Hekimlik dı*şında hiçbir meslek grubunun tanı koyma yetki ve becerisi yoktur. Hastanın yakınmaları, ağrının özelliği ve klinik muayene bulguları tanı için önemli bilgiler verir. İlk aşa*mada ağrının mekanik nedenlerle mi, yoksa çok daha cid*di olabilen diğer nedenlerden mi kaynaklandığını ayırt et*mek önemlidir.

Muayenede sadece beli değil, tüm omurga*yı, hatta vücudu birlikte değerlendirmek gerekir. Fizik mu*ayeneden sonra gerekliyse röntgen, kan tetkikleri ve daha ileri tetkikler istenir.

BEL İLE İLGİLİ PROBLEMLERDE KORUYUCU ÖNLEMLER

– Düz yatakta yatılmalıdır. Yatak gerektiğinden sert olmamalıdır. Sünger veya yaylı yataklar kişi kalkınca düzgün konuma gelebilecek nitelikte olmalıdır. Yan yatarken bacakların kalça ve dizden bükülü olması tercih edilmelidir.
– Yumuşak mobilya ve derin kanepe önerilmemektedir. Sert sandelyede dik, kalça ve dizler 90 derece, ayaklar yere basacak şekilde oturulmalıdır.
– Araba koltuğu sert olmalıdır. Bacakların gerilmemesi için direksiyona yakın oturulmalıdır.
– Otururken öne ve arkaya fazla eğilmemelidir.Uzanmak için ani dönüşler tehlikelidir.
– Ayakta dururken bel düz tutulmalıdır. Beldeki lordozun artmasını önlemek için bir ayağın altına ayak iskemlesi konularak durulmalıdır. (ayakta uzun süre durulacaksa ).
– Bayanların topuk yüksekliği fazla olmamalıdır.
– Fazla ağır kaldırmamalıdır. Kadırırken eşya vücuda yakın tutulmalıdır.
– Yerden kalkerken çömelerek destek alınmalı ve yük iterken bel seviyesinden yapılmalıdır.
– Egzersizler yorgunluk sınırından önce kesilmelidir. Ancak hergün düzenli egzersiz yapılmalıdır.
– Merdivenler tek tek inilip çıkılmalıdır.
– Bel ağrısı olanlar uzun süre oturmamalıdır. Ayrıca koltuk destekli sandalyeler tercih edilmelidir.

Ağrının özelliği mekanik ve mekanik olmayan bel ağrı*sını ayırt etmede önemlidir. Mekanik bel ağrısında ağrı hareket etmekle, kullanımla artar, istirahatla azalır. Meka*nik olmayan bel ağrısında ise istirahatla artan, gece uyku*dan uyandıran ağrı ve sabah tutukluğu ön plandadır. Eğer mekanik kaynaklı bir ağrı düşünülüyorsa, nedenler çok çeşitli olsa da tedavi yaklaşımları birbirine çok benzerdir.

Bel hastalıkları muayenesinde hangi aşamalar izlenir?
Muayenede belde ağrılı bölgeler araştırılır. Bel hareket*liliği değerlendirilir. Sinir sistemi muayenesinde kas gücü, duyu ve reflekslere bakılır. Böylece sorunun nedeni anlaşıl*maya çalışılır. Belin muayenesi yanında sırt, boyun, kollar ve bacaklar da muayene edilmelidir.

Muayene sırasında röntgen filmi ne zaman istenir?
İlk ağrılı atakta hemen röntgen çekilmesi gerekli değil*dir. Mekanik özellikli ağrıda tedaviye rağmen iyileşme yoksa ya da tekrarlama varsa veya ciddi hastalıklardan şüpheleniliyorsa röntgen ve gerektiğinde diğer tetkikler is*tenir. Gereksiz film çekimlerinden, az da olsa radyasyon riski nedeniyle kaçınılmalıdır.

Röntgen filmi hekime hangi bilgileri verir?
Röntgen filmi nedenleri belirleme yönünden çok fazla bilgi vermez. Sadece kemiğin yapısıyla ilgili olan kireçlen*me, çökme gibi durumlar varsa veya doğuştan gelen anor*mal yapısal bir durum bulunuyorsa önem taşır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu