Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Maaşları iş Olanakları

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Hakkında Bilgiler

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Nedir ?
Yazılı veya görsel dökümanların korunmasını sağlayarak, istenildiği zaman ve istenildiği şekilde ilgili kişilere verilmesini amaçlayan bir bölümdür. Mezunlar Devlet Arşiv Genel Müdürlüğü arşivinde, Cumhuriyet Dönemi Arşivinde, gazete, ve hastane arşivlerinde, kütüphanelerde çalışabilirler. Yabancı dil bilmek mezunların ücret düzeyini büyük ölçüde etkiler. Meslek eğitimi görmüş arşivci sayısı çok fazla olmadığından iş bulma imkânı bugün ve yakın gelecek için elverişlidir.

Programın Amacı: Arşivcilik programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucu oluşan belgeleri koruyan birimlerin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Arşivcilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılda kütüphanecilik programında okutulan dersler aldırılır. Daha sonra belge ve belge bilim, kataloglama ve sınıflama, bilgisayar gibi dersler verilir. Ayrıca öğrenciler çeşitli arşivlerde uygulama yaparlar.

Gereken Nitelikler: Arşivcilik programında okumak isteyen öğrencilerin, sosyal bilimlere ve özellikle tarihe ilgili, sözel düşünme ve analiz yeteneği ile belleği güçlü kimseler olmaları ve bir yabancı di l bilmeleri eğitimde başarılarını artırır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları da gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Arşivcilik programını bitirenlere “Arşivci” ünvanı verilir. Arşivci, arşive gelen kitap, belge ve malzemenin tarih, konu ve ilgili olduğu kuruluşlara göre sınıflandırılması, düzenlenmesi, korunması, arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi, yabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması, arşivdeki malzemenin bakım ve temizliğinin sağlanması gibi işleri yapar.

Çalışma Alanları: Arşivciler, devlet arşivlerinde, askeri arşivlerde, özel kuruluşların arşiv ölümlerinde görev alabilirler. Günümüzde kurum ve kuruluşların ürettikleri belgelerin hızla artışı arşivcilere duyulan gereksinimi de artırmaktadır.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri

MARMARA ÜNİVERSİTESİ – FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ – EDEBİYAT FAKÜLTESİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ – EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ – İLETİŞİM FAKÜLTESİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ – DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ – BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ – AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ – SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu