Bilimin Felsefenin Konusu Oluşu

Bilimin Felsefenin Konusu Oluşu
19. ve 20. yy.da bilimlerdeki olağanüstü gelişmeler ona olan ilgiyi büyük oranda arttırmıştır.Bu ilgi düşünen kişileri; neyin bilim olup neyin bilim olmadığını ayırmaya, birtakım ölçütler aramaya ve bilimi sorgulamaya yöneltmiştir.Buda bilimin felsefenin konusu içine alınmasına yol açmıştır.

Bilimlerin bu denli gelişmeleri bilimin felsefeyi kontrol etme çabalarını doğurmuştur.Bu nedenle birçok bilim adamı felsefeyi bilimleştirme çabası içine girmiştir.Felsefenin bilimleşmesi demek felsefenin sadece bilimi konu etmesi, Tanrı, ahlak, din vb. metafizik konuları incelemeyi bırakması demektir.Çünkü bilim adamlarına göre deney dışı konularda kesin bilgilere ulaşmak imkansızdır.

Felsefe yeni ve yakın çağda bilimler tarafından her ne kadar sınırlanmak istense de bu amacına ulaşamamıştır. Yeni çıkan Fenomenoloji, Varoluşçuluk gibi felsefe akımlarla metafizik konu ve kavramlar tekrar önem kazanmıştır. Zaten felsefenin bilimleştirilip konusunun daraltılmasına birçok felsefeci karşı çıkmaktadır. Çünkü:

a-)Felsefeyi bilimle sınırlamak özünde özgürlük olan felsefeye ters düşer.

b-)Felsefeyi bilimle sınırlarsak felsefe ahlak, din sanat vb. değer alanına ilişkin metafizik problemlere çözüm üretemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu