Bingöl Hava Durumu 15 Günlük

 Bingöl Hava Durumu 15 Günlük Meteroloji

Bingöl ve ilçelerinin günlük,haftalık ve 15 günlük hava tahmini için Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün aşağıdaki bağlantısına tıklayınız..

BİNGÖL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYIN

bingöl iklim özellikleri ve yeryüzü şekilleri

Doğu Anadolu Yaylası’nın yüksek kesiminde yer alan Bingöl ilinin kuzeyinde Erzurum, doğusunda Muş, güneyinde Diyarbakır, batısında Elazığ ve Tunceli, kuzeybatısında Erzincan bulunur: İlin 7 ilçesiyardır.
Yüzey şekilleri, iklim, akarsular
Bingöl’de arazi dağlıktır; ovalar ge¬niş yer tutmaz, birçok yerde dağların yüksekliği 3 000 m’ye yaklaşır: Çötele Dağı (2 940 m).
Bingöl’de kışlar sert ve uzun geçer; kışın sıcaklığın —25 dereceye düştüğü görülür. Yazlar ovalarda sıcak, yaylalarda serindir.
İlin en önemli akarsuyu Murat İrmağı ve onun kolu olan Peri Suyu’dur.

Bingöl-Yüzey şekilleri-İklimi-Tarihi-Tarım ve Hayvancılık-Sanayi ve Madencilik-bingol_districts.jpg
Tarih
Bingöl’ün tarihi Urartularla başlar. Daha sonra Asur, Pers ve VII. yüzyılda Arapların egemenliğine giren Bingöl, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Selçukluların eline geçti. Bir süre Saltukoğullarının egemenliğinde kaldıktan sonra *Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlılara katılarak Genç vilâyetinin sancak merkezi oldu.
1915-1917 yılları arasında Ruslarla yapılan bir dizi muharebeye sahne olan Bingöl’ü Ruslar 1917 Devrimi sonucu boşalttılar. 1925’te Şeyh Sait *Ayaklanması sırasında Bingöl tehlikeli günler yaşadı, bir ara isyancıların eline geçen bölgede düzen yeniden sağlandı. Eskiden sancak olarak yönetilen Bingöl 1936’da bir kanunla il haline getirildi.
Bingöl-Yüzey şekilleri-İklimi-Tarihi-Tarım ve Hayvancılık-Sanayi ve Madencilik-bingol_.jpg

Tarım, hayvancılık
İlin engebeli toprakları tarım yapmağa elverişli değildir. Toprağın ancak yüzde 8’i tarladır. Bunun da her yıl yarısı nadasa bırakılır ve mahsul hiç bir zaman ihtiyacı karşılamaz.
Bu yüzden bölgede asıl hayvancılık gelişmiştir; çayır ve meraların kapladığı alan yüzde 36,9’dur, ancak hayvancılık oldukça ilkel yöntemlerle yürütülür. Bingöl ilinde hayvan sayısı 1 milyonun üstündedir. Ençok koyun yetiştirilir (1974’te 525 000), sonra keçi (410 000) ve sığır (125 000) gelir.

Bingöl-Yüzey şekilleri-İklimi-Tarihi-Tarım ve Hayvancılık-Sanayi ve Madencilik-bingol-merkez.jpg
Sanayi, madencilik
Sanayi yönünden Bingöl Türkiye’nin en az gelişmiş illerinden biridir. İlde sanayi niteliğinde önemli hiç bir kuruluş yoktur; 73 ilimiz arasında 66. sıradadır. 125 000 kişilik tarımsal nüfusun tahminen 38 000’i gizli işsizdir.
Yapılan araştırmalara göre Karlıova dolaylarında büyük madenkömürü, Genç’te demir, Kiğı’da bakır yatakları olduğu anlaşılmış, fakat henüz hiç biri işletmeye açılmamıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu