Burdurun Yemekleri

Burdurun Yemekleri

Burdurun Yemekleri Tarifi ve Yapılışları:
Burdur’a has “Burdur şiş” tadılmaya değer bir yemektir. Üzerine de Burdur il merkezinde ve ilçelerinde üretilen “ceviz ezmesi” olarak adlandırılan ceviz tatlısı ve Sagalassos Antik Kenti yolu üzerinde bulunan alabalık tesislerinde dinlenerek, yöreye has süzme yoğurt ile alabalık yenebilir.

Testi Kebabı:

Malzemeler:

1 kg kuşbaşı et (oğlak ya da kuzu eti)
2–3 adet orta büyüklükte domates
1–2 adet sivri biber.
Tereyağı
tuz, karabiber

Yapılışı

İnce ince doğranmış kuşbaşı et bir testinin içine dikkatlice boşaltılır. Ardından diğer malzemeler de eklenerek testi dikkatlice sallanır ve malzemelerin karışması sağlanır. Testinin kapağı biraz hamurla kapatılır. Testi daha sonra köze gömülerek 2 saat bekletildikten sonra sıcak olarak sunulur.

Ceviz Ezmesi:

Malzemeler:

1 kg ceviz
2 kg şeker
0,5 kg irmik (özel çekilmiş)
1 litre su

Yapılışı:

Bir havanda ceviz içi iyice dövülür. İyi bir kıvam için dövme işlemi çok güzel yapılmalıdır. Daha sonra şeker suyla karıştırılarak kaynatılır.

Hazırlanan ağda ılıyınca ceviz içi ilave edilir. Ardından özel olarak çekilmiş irmik karışıma eklenir ve iyice yoğrulur. Eğer ezme yeterince sertleşmemişse biraz daha kaynatmakta sakınca yoktur. Ceviz ezmesi, dibine biraz pudra şekeri serpilmiş olan bir tepsiye konur ve üzerine biraz pudra şekeri serpiştirilir ve soğuk halde ikram edilir.

Gazel Böreği:

Malzemeler:

250 gr kıyma
2 -3 adet patates
Maydanoz
tuz, karabiber
1 bardak nişasta
4 bardak elenmiş un
2 bardak zeytinyağı (herhangi bir sıvı yağ da olabilir)
tuz, su

Yapılışı:

Önceden haşlanıp rendelenmiş patatesler, ince ince doğranan soğan ve kıyma ile ateşte hafifçe kavrulur. Tuz biber ve maydanoz eklenir ve ocaktan indirilir. Maydanozun yanmamasına özen gösterilir.

Daha sonra nişasta, un, sıvı yağ ve tuz karılarak hamur hazırlanır. Bezelere ayrılır. Kurumayacak şekilde yarım saat kadar dinlendirilir.

Bu bezeler nişasta ile ince ince açılır. Baklavada olduğu gibi yufkaların yarısı tepsiye yerleştirilir üstüne ılık iç eklenir. İçin üzerine yağ (tereyağı yeğlenir) dökülür. Kalan yufkalar da için üzerine serilir. Arzu edilirse böreğin üzerine yumurta da sürülebilir. Börek sacda ya da fırında pişirilerek sıcak halde sunulur.

Katmer

Malzemeler:

Un
Su
Yağ (tercihen kuyruk yağı ya da tereyağı)

Hazırlanışı:

Katmer, yufka ekmeğinden yapılır. Katmeri yapacak olan kişi yufka için aldığı hamurdan (beze) daha büyükçe alır. Yufka olarak ince bir şekilde istenilen büyüklüğe gelinceye kadar açar. Açılan yufkanın üstüne bolca tereyağı veya kaymak sürülür. Yağlama işlemi bittikten sonra yufkanın ortası delinir. Açılan delikten yağlanan yer içe gelecek şekilde yuvarlanır. Yuvarlama yufka bitinceye kadar devam eder. Yuvarlama bitince oluşan halka bir kenarından koparılır. Uzun ekmek yuvarlağının bir kenarı merkez olarak belirlenir, merkezin etrafında sarılır. Bitince bazlama yapar gibi üzerinden elle hafif hafif vurularak düzeltilir biraz da yayılması sağlanır. Bu işlemler sırasında içine sürülen yağlarda bazı yerlerden yufkayı patlatarak çıkmıştır. İstenilen kalınlık ve büyüklük elde edilirce ocağın üzerinde olan saca götürülerek konulur. Pişirici saca temas eden yer pişerken üstünü aynı yağla tekrar yağlar. Çevirilince diğer yüz de yağlanır. Az ateşte ağır ağır titizlikle yakmadan iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirilir. Katmerler parçalamadan bozulmadan konuklara ikram edilmek üzere sofraya sıcak sıcak servis yapılır.

Keşkek

Malzemeler:

Buğday
Su
Tereyağı

Yapılışı:

Keşkeklik buğday hazırlanır. Dibek taşında su ile tavlanarak (ıslatılarak) kabuğu soyuluncaya kadar dövülür. (Gelenekler bölümünde keşkek dövme de anlatıldığı gibi) Dövme işi bittikten sonra su yardımıyla süzülerek dövülürken karışmış olan taşı kumu temizlenir. Keşkek pişirme işinde kullanılan uzun saplı keşkeklik buğdayı ezecek şekilde hazırlanan kepçeler alınarak keşkek pişirme ustaları gelir. Ateş yakılır, karıştıra karıştıra buğdayları ezerek kazanın dibine yapıştırmadan, yakmadan pişirilir. Kazanın ağzı kapatılarak soğumaya bırakılır.

Sabahleyin su ısıtılır, dinlenmeye bırakılan keşkekten istenilen kıvamı alıncaya kadar keşkek eklenir. Isıtılarak yenilecek kıvama getirilen keşkek servis tabağına konulur, tereyağından kavrularak üzerine gezdirilir. Tabakta yağlanmış olan keşkek servise hazırdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu