Çorum hakkında bilgi

Çorum hakkında bilgi
Çorum, leblebisi ile tanınır. İlde toprak ve makine endüstrisi oldukça gelişmiştir. Şehirin bir bölümü karadeniz bölgesinde bir bölümü ise iç anadoludadır.Çevresinde en gelişmiş şehirdir. Toplam 13 ilçesi bulunur.Osmancık ilçesinde prinç üretimi son derece üst seviyededir ve bu seviyeyle birlikde prinç’in damak zevki Çorum’da fazladır. Çorum dünyanın en iyi Leblebi üretimini ve Bölgesinin en iyi Pirinç üretimine sahipdir.Ayrıca Türkiye’de pek bilinmeyen ama Avrupa ülkelerinin özellikle İspanyanın en önemli geçim kaynağı olan kapari bitkisinin Türkiyedeki anavatanı yine Osmancık ilcesidir.Zira Evliya Çelebi bu ilçeyi ziyaret etmiş ve kitabında bu bitkinin faydalarından oldukça bahsetmiştir.Bu gün bu bitkinin Türkiye ekonomisine katkısını sağlamak amacıyla çalışmalar başlatılmış özel sektör tarafından kapari alım merkezleri kurularak ülke ekonomisine ve bölge halkının geçimine katkı sağlanması amaçlanmaktır.

Müzeler
Hattuşaş Yerkapı Yokuşu

Müze olarak; Alacahöyük, Boğazköy ve Çorum müzeleri vardır. İlave olarak Hattuşaş ören yeri de açık müze olup ziyaretçilere hizmet eder.

Alacahöyük müzesi

Alacahöyük müzesi yakın geçmişte köy şimdi belde olan yerde 1935 yılından sonra mahallinde arkeoloji kazılarında çıkarılabilen tarihi eserlerin sergilenmesi için 1941 yılında kuruldu. Müzede milattan önce 4000’lerden günümüze ulaşabilen tarihi eserler mevcuttur.

Boğazköy müzesi

Boğazköy müzesi genellikle kadim Hitit dönemi arkeoloji eserleri bulundurmaktadır

COĞRAFYASI
Çorum Orta Karadeniz Bölgesi’ndeki az yüksek, parçalanmış ve aşınmış dağ sıralarıyla İç Anadolu platolarından olan Yozgat platosu arasında bir geçit yerinde bulunmaktadır. Batıdan Kızılırmak, doğudan Yeşilırmak ve bu ırmaklara dökülen akarsuların yer yer parçaladığı platoların ve çok yüksek olmayan dağ sıralarının ve bu sıralar arasına sıkışmış ovaların bulunduğu görülür.
Çorum İli toprakları 12820 km. kare genişlikte olup, en güney noktası Alaca İlçesi Baltasarılar köyü güneyinden geçen 39 derece 54 dakika kuzey enlemi ile en kuzey noktası Kargı İlçesi Vahşili köyü kuzeyinden geçen 41 derece 20 dakika kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.En batı noktası Kargı İlçesinin Bayat köyü batı sınırı olan 34 derece 04 dakika doğu boylamı ile en doğusu Mecitözü İlçesinin Kalecik Köyü doğusundan geçen 35 derece 28 dakika doğu boylamları arasında bulunur.
Çorum merkez ilçesi 40 derece 33 dakika kuzey enlemi ile, 34 derece 58 dakika doğu boylamları üzerinde bulunmaktadır.
Doğudan Amasya, Tokat, batıdan Çankırı, güneyden Yozgat, kuzeyden Sinop, kuzeydoğudan Samsun, kuzeybatıdan Kastamonu ve güneybatıdan Kırıkkale İlleri ile komşusu olan Çorum’un en uzun sınırı doğuda Amasya iledir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu