Cuma Günü Kabir Ziyareti

Cuma Günü Kabir Ziyareti

Hanefi mezhebinde, perşembe, cuma ve cumartesi günleri kabirleri ziyaret etmek sünnettir. Şafii’de, perşembe günü ikindiden cumartesi günü güneş doğuncaya kadar ziyaret etmek sünnettir.

Ziyaret edenin, ölü için Kur’an-ı kerim okuması, ona dua etmesi gerekir. Bunların ölüye faydası çok olur. Kabristana girince, (Esselamü aleyküm ya Ehle-daril kavmilmüminin! İnna inşaallahü an karibin biküm lahikun) demek sünnettir.

Cuma günü kabir ziyareti daha sevaptır. (Şir’at-ül-islâm) sonunda diyor ki, Kabir ziyâreti sünnettir. Ziyâret eden, meyyitin çürüdüğünü düşünerek ibret alır.

Hazret-i Osman kabir yanından geçerken çok ağlar, sakalları ıslanırdı. Meyyit de, edilen duâdan faydalanır. Resûlullah akrabâsının ve Eshâbının kabirlerini ziyâret ederdi. Selâm ve duâdan sonra, kıbleye arka verip, kabre karşı orturulur. Kabre elini yüzünü sürmek, toprağı öpmek hıristiyanların âdetidir.

Hadis-i şerifte, ”Bir kimse, tanıdığının kabrine gidip selâm verince, onu tanır ve selâmına cevap verir.” buyuruldu.

Ahmed ibni Hanbel diyor ki, (Kabristandan geçerken İhlâs, iki Kul e’ûzüleri ve Fâtiha okuyup, sevabı meyyitlere hediye edilmelidir. Sevabı onlara gider.) Enes bin Mâlikin bildirdiği hadis-i şerifte buyuruldu ki, (Âyet-el-kürsî okuyup, sevabı meyyitlere gönderilince, Allahü teâlâ, bunu bütün meyyitlere ulaştırır.)

Hadis-i şerifte buyuruldu ki,

”Bir müminin kabrini ziyâret edip, Allahümme innî es-elü-ke bi-hakkı Muhammedin ve âli Muhammedin en lâ-tü’azzibe hâzelmeyyit deyince, meyyitin azâbı ref’ olunur.”

”Ana-babasının veya bunlardan birinin kabrini her Cuma ziyâret eden bir kimse affolunur.” buyuruldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu