Cumhuriyetten Önce İnsanlar Nasıl Giyinirlerdi

Cumhuriyetten Önce İnsanlar Nasıl Giyinirlerdi

Cumhuriyetin ilk yılları aynı zamanda kadın kıyafetlerinde açıklığın teşvik gördüğü yıllardır. Modernleşme ve çağdaşlaşmanın bir göstergesi olarak kıyafet Cumhuriyet döneminin en önemli mücadele alanı olmuştur. Cumhuriyeti kuranlar ve daha sonra devlete egemen olanlarCumhuriyetin İlk Yıllarıyla Şimdiki Yıllarda ki Giyim Arasında Nasıl Farklar Vardır? özelde başörtüsünüCumhuriyetin İlk Yıllarıyla Şimdiki Yıllarda ki Giyim Arasında Nasıl Farklar Vardır? genelde tesettürü BatılılaşmaCumhuriyetin İlk Yıllarıyla Şimdiki Yıllarda ki Giyim Arasında Nasıl Farklar Vardır? çağdaşlaşma ve modernleşmenin karşıtı bir tavır olarak değerlendirmişCumhuriyetin İlk Yıllarıyla Şimdiki Yıllarda ki Giyim Arasında Nasıl Farklar Vardır? kadın kıyafetlerinde açıklığı her fırsatta teşvik etmişCumhuriyetin İlk Yıllarıyla Şimdiki Yıllarda ki Giyim Arasında Nasıl Farklar Vardır? zaman zaman bu konuda baskı yapmışlardır. Kadınlar Avrupaî kıyafetler giymeyeCumhuriyetin İlk Yıllarıyla Şimdiki Yıllarda ki Giyim Arasında Nasıl Farklar Vardır? balolara katılarakCumhuriyetin İlk Yıllarıyla Şimdiki Yıllarda ki Giyim Arasında Nasıl Farklar Vardır? erkeklerle dans etmeye bizzat ülkeyi yönetenlerce teşvik edilmiştir.

Kadın giyiminde değişim aşama aşama kaydedilmişti. Çarşaftan modern giyime geçiş bir günde iki saatte olmadı. Önce çarşafın yerini başı örten daha hafif başlıklar, türbanlar, başın çoğunu kaplayan şapkalar ve uzun mantolar aldı. Bu bağlamda daha yaşı ileride olan kuşakların kapalı giyindikleri, genç kızların ve kadınların ise dönemin modası elbise ve şapkaları daha kolay benimsedikleri görüldü. Sonra giyim yavaş yavaş Avrupaileşti.

1920li yıllarda, 1. Dünya Savaşı’ndan çıkışın etkisiyle ekonominin değişim göstermesi, bir yanda oluşan kısıtlılıklar bir yanda bu kısıtlamadan çıkış çabaları sonucunda, daha rahat, hareket etmeyi kolaylaştırıcı bir giyimin tercih edilmiş ve modern giyimin temelleri atılmıştı. Etek boyları diz hizasına kadar kısalmış, plili etekler yaygınlaşmış, ağır korseler, uzun kabarık etekler bir kenara bırakılmıştı. O dönem popüler tasarımcısı, efsanevi Coco Chanel’in de etkisiyle kadınların hayatına kısacık saçlar ve pantolonlar girmişti. Avrupa ve ABD’de kadınların giderek daha fazla özgürleşmesi ve çalışma hayatına dahil olmalarıyla beraber kıyafetleri de buna göre şekilleniyordu. Dönemin popüler sürrealizm gibi sanat akımlarıda kıyafetlerde etkisini gösteriyordu. O dönemde kumaşlarda da değişim ve gelişim gözlemleniyor, suni ipek, pamuk, yün gibi kumaşlar giderek daha fazla yaygınlaşıyordu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu