Doğu Anadolu Bölgesinin Bitki Örtüsü Ve Hayvancılık Faaliyetleri

Doğu Anadolu Bölgesinin Bitki Örtüsü Ve Hayvancılık Faaliyetleri
Bitki örtüsü

Bölgenin doğal bitki örtüsü bozkırdır. İlkbahar yağışlarıyla yeşeren bozkırlar yaz yağışlarıyla sararırlar. Yüksek kesimlerde (ErzurumKars yaylası) uzun boylu dağ çayırları görülür. Bölgede sarıçam ormanarıda bulunur. Yağışların fazla olduğu dağ eteklerinde meşe ormalarına rastlanır. Bölge Türkiye ormanlarının %11’ine sahip olup, orman alanları bakımında 5. sırada yer alır.

Doğu Anadolu Bölgesinde Hayvancılık
Doğu Anadolu Bölgesi halkı geçimini, başta hayvancılık olmak üzere tarımdan sağlar. Bölgenin hayvancılığa çok elverişli olan ErzurumKars Bölümü’nde yüksek nitelikli sığırlar yetiştirilir. Çok sayıda küçükbaş hayvan besleyen göçer aşiretler yazın sürülerini bölgenin öteki kesimlerindeki yüksek yaylalarda otlatır.

Bölgedeki kırsal kesimin hatta şehirde yaşayanların en önemli geçim kaynağı hayvancılığa dayanır. Bunun nedenleri; bölgede tarıma elverişli arazilerin fazla olmaması, yüzey şekillerinin çok engebeli olması, ulaşımın yeterli düzeyde olmaması.

İklim şartlarının elverişsiz olması, kışların çok soğuk ve çetin geçmesi, sanayi faaliyetlerinin gelişmemesi, bölgede uzun boylu step sahalarının geniş yer kaplaması, bölgeye yatırımların fazla yapılamaması etkilidir.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE HAYVANCILIĞIN YAPILIŞI
Bölgede hayvancılık, ilkel ve geleneksel usullere göre otlak hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır. Bölgenin bölümleri ve ekolojik doğal ortam özelliklerine göre beslenen hayvan ve hayvan besiciliği farklılaşmaktadır. Yani ekstansiftir.

HAYVANCILIĞIN BÖLGE EKONOMİSİNE KATKISI
Doğu Anadolu Bölgesinde tarım alanlarının yetersizliğinden dolayı en önemli geçim kaynağı hayvancılığa dayanmaktadır. Bölgede hayvancılığa bağlı olarak Erzurum da et kombinasyonu deri endüstrisi ve deri işlemeciliği önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu