Dünyanın ilk kadın sekreteri kimdir?

Dünyanın ilk kadın sekreteri kimdir?
Tam bir bilgi bulamadım ama bilgileri inceleyebilirsiniz.
Romalılarda ve eski yunan uygarlıklarında devlet idarecilerinin görevlendirdikleri yazmanlarla başlayan sekreterlik hizmetleri, tarihi seyir içinde bugünkü seviyesine ulaşmıştır.Günümüzde sekreterlik büro yönetimi ile birlikte anılmaktadır. Konun bu açıdan yönetim bilimi ile ilişkilendirilip incelenmesi uygun olacaktır. Sekreterlik mesleğinin yönetim ve yöneticilik tarafları da görülmektedir.
Kağıdın bulunması ve kalemlerle yazı yazılmaya başlanması, beyaz yakalılar diye tabir edilen iş görenler ortaya çıkmıştır. Sanayi devrimi ile birlikte modern iş yerlerinin oluşması, bu işyerlerinde çalışan modern beyaz yakalılar grubunun da çalıştırılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Kaynak:idak.gop.edu.tr

Sekreterliğin gelişimini üç aşamada belirtebiliriz:

Sanayi devrimi öncesi sekreterlik,
Sanayileşme sürecinde sekreterlik,
Bilgi çağında (İletişim çağında) sekreterlik,

1. Sanayi Devrimi Öncesi Sekreterlik

Ekonomik olayların başlangıcı, aynı zamanda büroların da başlangıcı sayılabilir.
Bu dönemlerde sekreterlik sadece bir takım basit büro işlerini yapan kişiler olmasına rağmen oldukça fazla önem verilmekteydi. Fakat burada sekreterin yönetim tarafına hiç değinilmemektedir.

2. Sanayileşme Dönemi

Sanayileşme hamlesi ile birlikte, yatırımlarla birlikte fabrika ve çeşitli işyerlerinin sayısında artırmış, bu dönemde buna paralel olarak büro işleri ve büro işlerinin önemi ortaya çıkmış; bu alanda çalışacak insan gücüne de ihtiyaç hasıl olmuş, büro işlerinde çalışanların sayısı artmış.
Fakat daha önceki yıllarda büro işlerini katip diye adlandırılan kişiler yaparken, daha sonraki yıllarda bu işi yapan insanların daha profesyonel olması ihtiyacı hasıl olmuştur.
Profesyonel sekreter veya büro elemanı çalıştırmanın temelini oluşturan esasların temelinde o zamanlarda ortaya atılan yönetim yaklaşımları ve bu konularda yapılan araştırmalar olmuştur. Yapılacak işlerin belli bir standardizasyona göre yapılması gerektiği fikri ortaya atılmış; bunun için de uzmanlaşmanın gerekli olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle bu dönemlerde yönetim bilimine katkılarıyla bilinen Frederic Taylor, bilimsel yönetim ilkelerinin uygulanması sonunda iş yerlerinde çalışanların verimliliğinin artması yanında büro elemanlarının da verimliliğinin ön plana çıktığı görülmüştür. Bürolarda yapılan işler o zamanlardan itibaren olabildiğince standartlaştırılmış, daha net ve rasyonel bir hale gelmiştir.

3. Bilgi Çağında Sekreterlik

Bilgi çağı demek bilgisayar ve diğer bilişim araç-gereçlerinin yaygın olarak bilimin her alanında kullanılması ve yaygınlaşması demektir. Bilişim teknolojisine bağlı olarak; büro ve büro araç-gereçleri de gelişmiş en modern ve hızlı duruma ulaşmıştır. Bu aşamadan sonra büro otomasyon kavramı diye adlandırılan kavram ön plana çıkmıştır. Bürolarda yapılan işler artık insan emeğine dayalı olmaktan uzaklaşmış, tamamen makinelerle yapılır hale gelmiştir.
İlk daktilo 1873 yılında kullanılmaya başlamıştır. Buna rağmen büro otomasyonu son yıllarda ağırlık kazanmıştır. Büroların önemi teknoloji ile birlikte bir kat daha artmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu