Enerji Tasarrufu Haftası Çalışmaları

Enerji Tasarrufu Haftası Çalışmaları
enerjitasarr


Enerjinin insan hareketinde, insanın günlük yaşantısında çok büyük bir yer tuttuğu muhakkaktır.
Bu önemli ihtiyacın bilinçsiz kullanılması, insan geleceğine bir çok olumsuz etkiyi de beraberinde getirecektir. Enerjinin gereği kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını sağlamak için her yıl 11 – 18 Ocak tarihleri arasında Enerji Tasarrufu Haftası kutlanır.

Hafta içinde, bütün yurtta enerji tasarrufu ile ilgili toplantı ve açık oturumlar düzenlenir. Radyo ve televizyonda enerji tasarrufunu işleyen programlar yayınlanır. Okullarımızda enerjide tutumlu olmanın önemi anlatılır. Alınması gereken önlemler belirtilir. Öğrenciler arasında enerji tutumu ile ilgili afiş, karikatür, resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlenir. Bu yarışmalarda derece alanlara ödülleri dağıtılır. Bu çalışmaların amacı, enerjinin iyi kullanımını sağlamaktır.

Günümüzde enerjinin önemi gittikçe artıyor. Enerji iş görebilme, iş yapabilme gücüdür. İki tür enerji vardır. Durum enerjisi ve Hareket Enerjisi. Durum enerjisi cisimlerin durumu nedeniyle sahip olduğu enerjidir. Cismin hareketi sırasında oluşan enerjiye de hareket enerjisi denir.

Evde, işyerinde, toplum yaşamının her alanında makineler kullanılır. Makineler insanların işlerini kolaylaştırır. Az emekle kısa sürede büyük işler görülmesini sağlar.

Evimizdeki buzdolabı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi annemizin işlerini kolaylaştırır. Traktör çiftçilerin az zamanda çok iş yapmalarını sağlar. Kullandığımız araç ve gereçlerin, giyeceklerimizin çoğu fabrikalarda, makinelerle üretilir. Bütün makineler enerji ile çalışır. Makinelerden düzenli ve sürekli olarak yararlanabilmek için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız.

Başlıca enerji kaynaklarımız; elektrik, su, güneş, kömür ve petroldür. Bu enerji kaynaklarından elektriği kendimiz üretiyoruz. Güneş ışığından ve sularımızdan doğal enerji olarak yararlanıyoruz.

Yalnız petrol ülkemizde yeterince çıkmadığı için petrolün yarısını dışarıdan alıyoruz. Son yıllarda kömür rezervlerimizin azalması sebebi ile onu da dışarıdan ithal etmeye başladık. Bütün bu enerji alımları, ekonomimiz için ağır bir yüktür. Dış satım gelirimizin büyük bir bölümü petrol alımına harcanıyor. Ulusal ekonomimizin düzelmesi için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız. Enerjinin yetersizliği, üretimin düşmesini, yurt ekonomisini ve günlük yaşantımızı etkilemektedir.

Kapı ve pencerelerin kenarlarını, alt kısımlarını, kırık yerlerini iyice kapatmalıyız.

Pencerelerimizde çift camlı izolasyonu kuvvetli ürünler kullanmalıyız.

Sobaları soğuğun geldiği yana kurmalıyız.

Soba borularını uzun tutmalıyız ancak çekişi azalmamalıdır.

Sobaları üstten yakmalıyız.

Tutuşturmada kuru odun kullanmalıyız.

Radyatörlerin önünü perde ile kapatmamalıyız, radyatör ardına ısıyı yansıtıcı levhalar koymalıyız.

Oda sıcaklığını düşürmek için radyatörler kapatılmalıdır. Sıcaklık 20 dereceyi aşmamalı, odalar güneşli ve temiz saatlarde havalanmalıdır.

Sıcak suyu tutumlu kullanmalı. Musluklar iyice kapatılmalı, bozuklar onarılmaktır.

Kullanılmayan odalarda ışık yakılmamasına dikkat etmeliyiz

Buzdolabının kapısı uzun süre açık kalırsa buzluğu çokça buzlanırsa fazla elektrik tüketir.

TV seyrederken gereksiz ışıklar sönmeli ilgi duyulmayan programlarda TV kapanmalıdır.

Elektrikli ev aletlerini verimli kullanmak gerekir.

Asansörleri mümkün mertebe çıkarken kullanmalıyız.

İş yerlerindeki reklam ışıklarını azaltmak aynı yöne veya yere giden özel otomobilleri nöbetleşe kullanmak eğer mümkünse oldukça tasarruflu olacaktır.

Unutmayalım: “EN UCUZ ENERJİ, TUTUMLU KULLANILAN ENERJİDİR.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu