Etnografya Müzesi Denizli

Denizlide ki Etnografya müzesi Nerede

DENİZLİ ETNOGRAFYA MÜZESİ

Denizli Merkez Uçançıbaşı Mahallesi’nde bulunan ve bugün müze olarak kullanılan binanın yapım tarihi ile ilgili kesin bir belge yoktur. Ancak 19.yüzyıl sonlarında Rum asıllı ve sonradan Türk tabiiyetine geçen Kimon Vandazoflus tarafından yaptırıldığı halk bilgilerinden anlaşılmaktadır. Yapı iki katli olarak inşa edilmiş olup, her iki katta da orta sofaya açılan odalardan oluşmaktadır. Üst katın boydan boya uzanan sofası giriş cephesinde ve bu cepheyi hareketlendiren çıkma bir balkona açılır. Arka cephe ise, iki kat boyunca yükselen ve sonradan ilave edildiği anlaşılan bolüme açılmaktadır.
İnşaat tekniği olarak, ana duvarları kagir, ara duvarları ise ahşap karkas şeklinde yapılmıştır.

Binaya giriş ön ve arka cephede bulunan ve aynı özelliklere sahip çift kanatlı ahşap kapılar ile sağlanmaktadır. Pencereler dikdörtgen şeklinde ve basık kemerlidir. Sürgülü çerçeveli pencereler, dıştan iki yana açılan kepenklerle korunmuştur. Üst örtü kırma çatı olup Marsilya tipi kiremit ile örtülüdür. Zemin kat duvarlarının üst kenarlarındaki alçı silmeler ile üst kat tabanının taşıyan ahşap direklerin üzerlerini örten yivli ve meander bezemeli silme baslıklı dekoratif köşe peylerinden başka süsleme bulunmamaktadır.
Binanın üst katında etnografik nitelikteki kültür varlıkları sergilenmektedir. Ayrıca Atatürk’ün Denizli’ye geldiğinde, kaldıkları odada, gardrop, pirinç başlıklı karyola, divan ve barok stili bir çalışma masası teşhir edilmektedir.
Odalardan bir tanesinde temsili olarak bir Denizli evi sergilenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu