Gümüşhane Resimleri

Gümüşhane Resimleri
Milli Mücadele yillarinda kiyi ile iç kesimler arasinda geçis bölgesi olmasi sebebiyle cografi önem arz eden Gümüshane, bu dönemde Trabzon Muhafaza-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti”nin faaliyet alani içinde bulunmustur. Gümüshane delegesi Kadirbeyzade Zeki Bey bu cemiyetin ikinci baskanligina getirilmistir.

23 Temmuz 1919”da toplanan Erzurum Kongresi”ne Gümüshane”den Kadirbeyzade Zeki Bey (Gümüshane ve Torul mümessili olarak) Erzurum Kongresi”ne katildi. Kelkit”ten Müftü Osman Nuri Efendi, Siran”dan Müftü Hasan Fahri (Polat) Efendi Erzurum Kongresi”nin açilis ve kapanis dualarini yapmistir. Bu nedenle 9 Agustos 1335 (1919)”da Mustafa Kemal, O”na yazdigi bir tezkere ile tesekkür etmistir.

Osmanli hakimiyetinin ilk zamanlarinda Erzurum Eyaletine bagli iken sonralari Trabzon”a baglanan Gümüshane sancagi 20 Nisan 1924 ve 491 sayili kanunun 89.maddesinde “Vilayet” basligi altindaki kanunla 1925 yilinda il olmustur.

1925-1926 tarihli Trabzon salnamesinde “Gümüshane Vilayeti Merkez ilçe ile birlikte Bayburt, Kelkit, Torul ve Siran olmak üzere bes ilçe, bes bucak ve 377 köyden olustugu, 16943 evde 101153 kisinin yasadigi sehirde hastane olmadigi; vilayetin ticari durumunun Trabzon-Bayburt-Erzurum büyük yolu üzerinde ve Iran transit yolu üzerinde bulundugundan oldukça iyi oldugu, aslinda tarim memleketi olan vilayetin bazi yerlerinde ürünleri yerel ihtiyaci karsilamadigindan, halkin bir kisminin isçilik, meyvecilik ve katircilikla geçindigi” belirtilmektedir.

Gümüshane”nin il olmasiyla birlikte Ahmet Durmus (Evren-dilek) Bey vali olarak atanmistir. Cumhuriyet döneminin ilk Belediye Baskani ise Osman Bey (Ataç) olup 1922-1934 tarihleri arasinda görev yapmistir. Mustafa Kemal Atatürk”ün Cumhurbaskanligi döneminde Gümüshane’de yol ve köprü yapimina önem verilmis, tarim gelistirilmeye çalisilmistir.Ismet Inönü”nün Cumhurbaskanligi döneminde ise II. Dünya Savasi patlak verdiginden ilk dönemlerde hemen hiçbir yatirimin yapilmadigi Gümüshane il merkezine 1948 yilinda su getirilmis, ertesi yil da elektrik sebekesi kurulmustur.1950”den itibaren ekonomik bir kalkinma görülmeye baslanmis, ancak daha sonra diger illere ve hatta Avrupa ülkelerine göç olayi baslamistir. Bayburt”un 1989 tarihinde il olmasi ve ayrica yeni ilçelerin olusturulmasi ile idari taksimatta degisiklik meydana gelmistir. 1988 yilinda Köse, 1990 yilinda Kürtün ilçe olmustur.

gmhaneli0

kprhy6

tektonikjy4

tomaraelaleuo4

toumolukprsqg1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu