Hacda Neler Yapılır

Hacda Neler Yapılır
İhram: Bu, insana bir mesajdır ve sen kendine malik değilsin, sahibinin kim olduğunun farkına var. Burada yaratıcıdan yaratıcıya kaçış manası, “Buyur yarabbi sana geldim” mesajı var.

Kâbe: Beytullah’ın diğer adı da özgürlük evidir. Manası, insanın mutlak özgürlüğe kavuştuğu alan, kendi arzu ve isteklerinin esiri olmuş insanın arzularını yaratıcıya teslim ettiği için kendini özgür hissediyor. Öbür türlü sürekli devamlı arzularının baskısı ile iç mücadele yaşıyor. Benim üzerimde teslim olacağım bir güç var. O’na teslim olduğumda O bana her türlü yardımı eder, diyerek psikolojk rahatlama sağlar.

Say: Kupkuru bir yerde yedi defa su aramak için koşuşturan bir kimsede Allah’a güven var, ümitsizliğe kapılmamak var. Yoklukta bile çalışmak ve gayret göstermek, sabır, metanet mesajı var.

Arafat: Arafat’ta bilmek anlamı var. İnsanın Arafat’ta varacağı ânı ve yeri bilmesi önemli. O geceyi Arafat’ta geçiren insanın varacağı ânı düşünmesi; nereden geldiğini, nereye gideceğini düşünmesi. İnsanda belirli paradigmaların oluşması için kendisini sorgulaması gerekiyor. Bu sorgulanmanın en güzel gerçekleştiği, yaşam tarzının yeniden belirlendiği en uygun zaman ve yer Arafat’ta vakfe ânı.

Şeytan taşlama: Şeytan taşlamada Hz. İbrahim’in verdiği iç mücadele var. Korku, kıskançlık, tutku, iç çekişme gibi olumsuz duygular ortaya çıktığı zaman içimizdeki negatif güçler harekete geçer. Bunlar semavi kitaplarda şeytan olarak tanımlanmış.

Burada gaflet, cehalet, nefsimizdeki olumsuz dürtüler taşlanıyor. Hac boyunca her türlü kötülüklerden arınan insan son işlem olarak şeytan taşlamak ile Allah’a sığınmış oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu