Hong Kong Tarihi

Hong Kong Tarihi
1842’de, Afyon Savaşı’nda yenilen Çinliler, Hong Kong’u İngiltere’ye bıraktıklarında yöre hemen hemen boştu ve korsan barınağı olarak biliniyordu. İngilizler bölgeyi Çin denetiminden uzak, çeşitli ülkelerden ticaret gemilerinin güneydeki Çinli tüccarlarla iş yapabilecekleri bir ticaret merkezine dönüştürmek amacıyla limana bütün yabancı gemilerin gelmesine ve halkın serbestçe Çin’e gidip dönmesine izin verdiler. Çinliler koloniye akın etti ve yöre şaşırtıcı bir hızla gelişti. Avrupa’nın, ABD’nin ve Çin’in büyük şirketleri kolonide şubelerini açtılar. Önceleri Hong Kong, çeşitli tüccarların birbirleriyle pazarlık ettikleri sürece mallarının güvenle saklanabileceği büyük bir depo gibi kullanılıyordu. Zamanla burada tersaneler kuruldu. Bugün dokuma, lastik ayakkabı, halat, el feneri, transistor, teyp, televizyon, termos gibi giderek çeşitlenen mallar üretilmektedir. Ama Hong Kong asıl geçimini her zaman ticaretten sağlamıştır. Hong Kong’un başta ABD olmak üzere Japonya ve Çin’le yoğun dış ticaret ilişkileri vardır.


Hong Kong’un, Çin Halk Cumhuriyeti ile sının Kowloon’dan 32 km içeridedir. Hükümet koloniye girişleri, gittikçe artan nüfus yüzünden sınırlamak zorunda kaldı. 1941’de Japonya koloniyi ele geçirince yüz binlerce Çinli ülkelerine geri döndü. Böylece II. Dünya Savaşı sona erdiğinde Hong Kong’da 600 bin kişi kalmıştı. Daha sonra, Çin İç Savaşı’nda (bak. ÇİNHalk Cumhuriyeti) Çin’den kaçanlar koloniye sığındılar ve nüfus eskisine
göre daha da kalabalıklaştı. Victoria ve Kowloon’da, kentlerin içinde ve çevresinde binlerce gecekondu yapıldı. Tahta, karton ve paslı demir kullanılarak yapılan bu çürük çarık evler yangın ve salgın hastalık tehlikesi altındaydı, tayfunlara dayanmaları da olanaksızdı. Hükümet yeni yaptırdığı evlere yaklaşık 2 milyon kişiyi yerleştirmesine karşın, gecekondu sorunu sürmektedir. Hong Kong dünyada nüfusu en yoğun olan bölgelerden biridir.
Bir başka sorun da bu kalabalık nüfusa yeterli su bulabilmektir. Gerekli suyun bir bölümü Çin’den getirilir. Ayrıca büyük baraj göllerinden de su sağlanır. Bu güçlüklere karşın Hong Kong’da sağlık ve eğitim koşulları birçok doğu ülkesinden daha iyidir. 1911’de kurulan Hong Kong Üniversitesi gelişmektedir. 1963’te de Çin kültürünü korumak amacıyla Hong Kong Çin Üniversitesi kurulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu