İlk ilacı kim buldu

İlk ilacı kim buldu
İlk kez 19. yüzyılda tıp uzmanlarınca geliştirilen sakinleştirici ilaçların (trankilizan) hepsi, potasyum bromid esaslıdır. Yan etki olarak, aşırı tükürük üretimine neden olduklarından, bunlar pek tutulmadı. 1903′te Almanya’ da Veronal adı verilen barbitürat esaslı uyku ilacı bulundu. Daha sonra barbitürat bileşikleri, sakinleştirici olarak kullanılmaya başlandı. Halen en geniş biçimde kullanılan sakinleştiriciler, benzodiazepin esaslı olanlardır.

Bunların en bilinenleri arasında, Valium, Librium ve Mogadon sayılabilir. Barbitürat esaslı ilaçlara göre daha az yan etkileri görülen bu ilaçlar, 1950′li yıllarda İsveçli ilaç firması Hofmann La Roche tarafından üretildi.

İlaçlar, hastalıkların tedavisinde en etkili çarelerden biri belki de birincisidir. Günümüzde belirli rahatsızlıklar için belirli ilaçların alınması, duruma göre doktora danışmayı bile gerektirmeyen bir kolaylıktır.

Ailede biri hastalanırsa, yapılacak ilk şey bir doktor çağırmaktır.Doktor gereken muayeneyi yapar. Uygulanacak tedavi yöntemini söyler ve reçetesini yazar. Doktorun yazdığı reçeteyle eczaneye giderek gereken ilaçları alırsınız.

Bu, tam anlamıyla bilimsel bir davranıştır. Fakat tekniğin ve tıbbın böylesine gelişmiş olmasına rağmen,bazı çevrelerde hala “kocakarı ilaçları”nın kullanıldığını ,bunlardan medet umulduğunu duymuş,hatta görmüşüzdür.

Daha ötesi, bilgisiz, kör karanlık inançlara sahip bazı çevrelerde, hastalıkların “büyü”den farksız,saçma şeylerle geliştirilebileceğine inananlar vardır.Bir takım otların yakılması,ne olduğu belirsiz yağların sürülmesi ,kurutulup dövülmüş köklerin yutturulması, hastalığın tedavisi için yeterli sayılır.

Alıntıdır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu