İnsanlar niçin küfür ederler?

İnsanlar niçin küfür ederler?
KÜFÜR

Kurur, etimolojik olarak ‘örtü’* ya da ‘örtmek’demektir. Mastarın çeşitli türev­lerinden küffar, tohumu toprağa eken ve onu örten çiftçiye; kafir, aydınhğiy gun ışı­ğını örttüğü için geceye ve kılıcı gizlediği için kına; keffare günah ve hataları örttü­ğünden dolayı, ibadet ve tevbeye denilir. Bu tabii ve kozmik anlam, terimin seman­tik anlamının tesbitinde önemli rol oynar. Aynı zamanda küfür, îslami terminoloji­nin anahtar terimleri arasında yer alır. Nasıl ‘iman’ başat bir terimse, küfür de imanın karşıtında ve fakat negatif anlam­da aynı şekilde başat bir terimdir.

Konu toplumsal benzer yaklaşımlarımıza örnektir. Küfür etmek yada bu eğilimi göstermek bir kaçış bir galibiyet ölçüsü olarak çocuk yaşlarda benzer yetiye sahip bireyler arasında öğrenilir. Bu öğreti öyle bir kalıba girmiştir ki ileri yaşlarda kullanılır.

Anne ve baba bireyler için önemli sahışlardır. Küfürde bunları kullanmak, karşısında ki kişiye yani küfredilen kişiye ağır hakareti sağlama amacını güder. Bu yüzden toplumumuzda edilen küfürlerde tema anne baba üzerine geçer.

Ne yazık ki toplumun bireyleri olan bizler çocuk yaştan buyana bu eğitimi bilmeden alırız.

Küfürsüz günler dileklerimle,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu