James Prescott Joule kimdir, hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

James Prescott Joule kimdir, hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
James Prescott JOULE (1818 – 1889)

Isı ve elektrik alanında öncü araştırmalar yapmış olan ingiliz fizikçisi James Prescott Joule.

James Prescott Joule ısı, mekanik enerji, elektrik enerjisi gibi enerji türlerinin tümü­nün aynı şeyin değişik biçimleri olduğunu ve bunların birbirine dönüştürülebileceğini de­neysel olarak ortaya koyan İngiliz fizikçidir. İş ile enerji arasındaki bağıntıyı bulan da odur. Uluslararası Birimler Sistemi’nde iş ve enerji birimi olan joule (jul), onun adından gelir.
Joule, İngiltere’nin kuzeyinde bir sanayi merkezi olan Salford’da doğdu. Üniversite öğrenimi görmedi ama 1835’te kısa bir süre ünlü kimyacı John Dalton’un yanında çalıştı. Zengin bir biracı olan babasının desteği sayesinde tüm zamanını bilimsel araştırmalara ayırma olanağını elde etti ve ilk bilimsel makalesini 1838’de, henüz 20 yaşındayken yayımladı.
İş ile o işin yapılabilmesi için gereken enerji arasındaki bağıntıyı inceleyen Joule, bu amaçla bir dizi deney gerçekleştirdi. Bu de­neylerde, bir cismin yüksekten düşmesi, bir çarkm su içinde dönmesi ya da bir sıvının bir tüpün içinden hızla akması sırasında oluşan sürtünmeden doğan ısıyı ölçtü. Joule, bu duyarlı ölçümler sonucunda, türü ne olursa olsun belirli bir miktardaki işin her zaman aynı miktarda ısı ürettiğini buldu. Böylece Joule, bir birim ısı elde etmek için gerekli olan iş miktarının her zaman aynı olduğunu ve bunun bir formülle belirtilebileceğini gös­terdi.

1843’te yayımladığı çalışmasında, ısı ile iş arasındaki bağıntıyı verdi ve bunu “ısının mekanik eşdeğeri” olarak adlandırdı.
Joule, her çeşit işin ısıya dönüştürülebilece­ğini kanıtlayarak, ısının bir enerji türü ve ısıtılan maddeden bağımsız olduğunu göster­di. Bu kuramıyla, ısıyı bir madde olarak kabul eden dönemin egemen düşüncesini çürüttü. Joule bu çalışmalarıyla mekanik enerjinin ısıya dönüştürülebileceğini ortaya koymuştu.
Gerçekten, uygun yöntemler kullanılarak her tür enerji, başka bir enerji türüne dönüştürü­lebilir. Bu olguya “enerjinin dönüştürülebilirliği” ilkesi denir. Daha sonraları, temel fizik yasalarından biri olan “enerjinin korunumu” yasası da Joule’ün bu buluşu temel alınarak geliştirilmiştir.
Joule 1852’de, meslektaşı William Thom­son (daha sonra Lord Kelvin adını aldı) ile birlikte, gazların herhangi bir dış iş üretme­den genleşmesi durumunda soğuduğunu bul­du. “Joule-Thomson etkisi” ya da “Joule-Kelvin etkisi” olarak adlandırılan bu olay, soğutma sanayisinin gelişmesinde büyük rol oynadı. Klima sistemlerinde de bu etkiden yararlanılmıştır.
Joule bilimsel bir öğrenim görmediğinden başlangıçta İngiliz bilim adamları onun buluş­larına fazlaca bir ilgi göstermediler. Kraliyet Derneği Joule’ün ilk çalışmalarını yayımlama­yı kabul etmedi. Ama 1850’ye gelindiğinde artık Joule’ün fiziğe katkılarını küçümsemek olanaksızlaşmıştı. Joule, Kraliyet Derneği’ne üye seçildi ve derneğin en büyük ödülleri olan Altın Madalya ve Copley Madalyası ile ödül­lendirildi. 1885-87 arasında Joule tüm bilimsel araştırmalarını yayıma hazırladı ve Londra Fizik Derneği bunları iki cilt halinde yayım­ladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu