Kanser Hastaları Nasıl Beslenmeli

Kanser Hastalarının Beslenmesi

Özellikle ailesinde kanserli birey olan ve kansere yatkınlığı olanlar, sigara içenler ve kirli havalı kentlerde oturanların bu besinleri fazlaca tüketmeleri önerilmektedir.

Meyve ve sebzeler beta-karoten, C Vitamini, E vitamini ve Selenyum içerir. Bu öğeler antioksidanttır ve hücreleri hasardan korur. Ayrıca immün (bağışıklık) sisteminin de sağlıklı olmasına yardım ederler. Kanser ve diğer hastalıkların oluşma riskini de azaltırlar. Birçok sebze ve meyve posa ve fitokimyasallar için düşük yağ ile alındığında mükemmel birer kaynaktır.

Lutein brokoli ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Lykopen domateste bulunur ve bu fitokimyasallar kanserle savaşmada rol alırlar.

Posadan zengin, yağdan fakir bir diyet kolon ve rektum kanserine karşı koruyucudur. Posa bağırsaktaki kanser yapıcı maddeleri kendi bünyesine alarak vücudumuzdan atılmasını sağlar. Kompleks karbonhidratları ve posadan zengin besinleri daha çok tüketmeye çalışın.
Kabuğu ile yenilebilir meyveleri, kuru baklagilleri, sebzeleri ve tam tahıl ürünlerini tercih edin. Hedefiniz en az 3 porsiyon meyve, 2 porsiyon sebze ve tam tahıllı ekmekleri tüketmek olsun.

Yüksek yağlı diyetler sadece kalp hastalıkları için risk değildir. Meme, kolon ve prostat kanserleri de yüksek yağlı beslenme ile ilişkilidir, özellikle de hayvansal yağların yüksek olduğu diyetler. Hayvansal yağlarda genellikle doymuş yağ, kolesterol ve kalori yüksekken bol posalı besinler düşüktür. Besinleri düşük yağlı özellikle de doymuş yağdan fakir şekilde tüketmeye çalışın.

Tuz kullanımı
Tuzlu tüketme alışkanlığı mide kanseri riskini arttırabilmektedir. Besinlerden yeterince tuz alındığı düşünülerek yemeklere tuz ekleme alışkanlığından vazgeçmek olumlu bir davranış olacaktır.

Kanser hastaları nasıl beslenmeli

Aşağıda aktaracağım diyet listesi Diyetisyen İpek Cirit tarafından bir yazılmış kanser hastaları için beslenme biçimidir;

Sabah Kahvaltısı: İlk olarak bir bardak ılık süt için. Süt içtikten sonra 2 dilim ekmek, 50-60 gram beyaz peynir,haşlanmış 1 yumurta , 1 tatlı kaşığı bal + 2 adet kuru ceviz, mevsimine uygun taze sebzeler, yeşil çay ( Fazla şeker ilavesi yapılmadan )

Sabah Kahvaltısı Sonrasında Ara Öğün : 1 avuç içi kırmızı kuru üzüm ve 7-8 taze fındık.

Öğle Yemeği : 5–6 adet etli lahana dolması, 6 yemek kaşığı tam buğday unu ile yapılmış cevizli erişte, 1 tabak kaymaksız yoğurt, 2 dilim tam ekmek.

Öğle Yemeği Sonrası Ara Öğün: 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu ( içine 1 tatlı kaşığı pekmez eklenebilir ), 1 dilim ekmek, 1 ince dilim taze peynir.

Akşam Yemeği : 1 tabak sebzeli mercimek çorbası, buharda pişirilmiş brokoli, brüksel lahanası ve havuç gibi sebzelerle zenginleştirilmiş fırın balık, fırın veya haşlanmış patates, 2 dilim tam ekmek, salata

Akşam Yemeği Sonrası Ara Öğün : Yarım muz ve 1 orta boy taze elma, 1 su bardağı yarım yağlı süt.

Diyetisyen İpek Cirit

Kanser Riskini Arttıran Faktörler

•Sigara içmek
•Bakteri ve virüs enfeksiyonlarının hızlı gelişmesi
•Çok miktarda yapay kimyasallarının alınması
•Aşırı alkol alımı
•Radyasyona maruz kalma
•Düzensiz yaşam, çok eşlilik
•Aşırı yağ ve yağlı besin alımı
•Taze sebze ve meyvelerin az alınması
•Posalı (lifli) besinlerin az alımı
•Olumsuz çalışma koşulları
•Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besinlerin aşırı alımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu