Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Nedir, Ne iş Yapar

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Hangi Üniversitelerde Var

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Hakkında Bilgi, Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Karşılaştırmalı edebiyat bölümü nihai olarak geniş kapsamlı bir Batı edebiyat ve kültürü (plastik sanatlar ve müzik de dahil olmak üzere) öğrenimi vermek üzere kurulmuştur. Bu bakımdan amaçları ve programı karşılaştırmalı edebiyat teriminin genellikle anlattığı iki edebiyatın karşılaştırmasından daha geniştir. Bu arada dört yıllık öğrenim boyunca Türk edebiyatında da yeterli aşinalık sağlanacaktır. Son sınıf daha çok çağdaş dünyanın yakından tanınması için gerekli çalışmalarla geçecek dolayısıyla bu aşamada Batı sınırlarını bir ölçüde aşılarak günümüzün dünya çarpında ürünleri incelenecektir. Mezun olunca seçmeli derslerde bu bölümü bitirdikten sonra edebiyatçı yazar eleştirmen sanat tarihçisi veya çevirmen olarak çalışmak isteyenlere bu alanlarda yeterli donanımı sağlayacak bilgiler verilecek pratik çalışmalar yapılacaktır. Karşılaştırmalı Edebiyat programının amacı plastik sanatları ve müziği de içine alan geniş kapsamlı bir Batı Edebiyatı ve Kültürü yanında Türk ve dünya edebiyatını tanıyan elemanlar yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Karşılamalı Edebiyat programında metin analizi batı kültür tarihi mitoloji roman gelişimi tiyatronun gelişimi sanata giriş batı edebiyatında kahraman tipleri pratik eleştiri eleştiri kuramları Türk edebiyatı çağdaş düşünce akımları ve çeviri gibi dersler verilir.

Gereken Nitelikler: Karşılaştırmalı Edebiyat programında okumak isteyenlerin üstün bir sözel yeteneğe sahip okumayı seven edebiyata ve sanata ilgi duyan okudukları üzerinde düşünüp tartışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Karşılaştırma Edebiyat programını tamamlayanlara “Lisans Diploması” verilir. Meslek elemanlarının yapacağı belli başlı işler ve üstlenecekleri sorumluluklar seçecekleri alanlara göre değişecektir. Fakat bu alanların hangisinde çalışırlarsa çalışsınlar yazılı metinler üretmek metinler üzerinde çalışmak işlerinin önemli bir parçası olacaktır.

Çalışma Alanları: Mezunlar edebiyatçı yazareleştirmen veya çevirmen olarak çalışabilecekleri gibi programın disiplinler arası içeriğinden dolayı sanat ve basın dünyasında da iş bulma imkanına sahiptirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu