Krom ve Kromun Vücuttaki Fonksiyonları

Krom ve Kromun Vücuttaki Fonksiyonları

KROM (Cr)

Kolesterol, yağ ve protein sentezi için hayati bir mineral olan krom, vücuttaki basit şekerin parçalanmasında önemli bir rol oynar. Krom, biyolojik olarak insülinin etkisini arttıran glikoz tolerans faktöründe oldukça etkili olan önemli bir insülin ko-faktörüdür.

Kromun Vücuttaki Fonksiyonları

Kolesterol, yağ ve protein sentezi için hayati bir mineral olan krom, kan şekeri düzeyinin sabit kalmasını sağlar.


İnsülin hormonu; açlık kontrolüne, enerji üretimini ayarlamaya, yağların yakılmasına, kas oluşumuna ve kolesterol kullanımına yardımcı olur. Besinlerin ve diğer önemli bileşiklerin hücre duvarlarından geçişini kontrol eder.
Kromun osteoporozla savaşta ve yaşlanmayı geciktirmede etkili olduğu, ayrıca kas oluşumunu da desteklediği bilinmektedir.

Krom Eksikliği

Krom yetersizliğinde huzursuzluk, yorgunluk, şekere karşı tolerans bozukluğu, damar sertliği riskinde artış, fazla kilo alımı görülebilir. Toprakta, suda krom eksikliği varsa ve kişi işlenmiş un ve kromun vücut tarafından daha da çok kullanımına sebep olan şeker yönünden zengin bir şekilde besleniyorsa kan şekeri seviyesinin normal düzeylerde bulunması tehlikeye girebilir.

Yüksek kan kolestrolü düzeylerinde ve zayıf glikoz toleransı olanlarda krom eksikliği gözlenmektedir.

Kromun Fazla Alınması

Aşırı alınması durumunda krom toksitesi görülebilir. Ayrıca şeker hastalığı olanların krom kullanımından önce mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir.
Kromun Özellikle Kullanılması Gereken Durumlar
Krom kullanımında kolesterol ve trigliserit gibi kan yağlarında düşme, şeker toleransında düzelme görülmektedir. Şeker hastalarında ise insülin ihtiyacı azalmaktadır.
Ani kilo kaybı, sinir uçları tahrişi ve kan şekeri düşüklüğü olanlarda tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu