Lidyalılar parayı hangi ihtiyaca göre çıkarmıştır?

Lidyalılar parayı hangi ihtiyaca göre çıkarmıştır?

Lidyalılar, değerli madenlerden kendi simgeleriyle para elde ederek ticarette üstünlük sağlamışlardır. Lydia’nın insanlık tarihine en büyük katkısı “para”yı icat etmiş olmalarıdır.

Başkent Sardes’in içinden geçen Paktalos Irmağı’nın alüvyonlarında doğal olarak bulanan altın-gümüş karışımı “elektron” madeninden basılan ilk sikkelerin üzerinde Lydia Krallığının arması olan aslan başı bulunuyordu. İlk Lydia sikkeleri muhtemelen Alyattes döneminde basılmıştır. Sikke basımının daha iyi bir duruma gelmesi ve elektron yerine altın ve gümüşten ayrı olarak sikke basımı Kral Kroisos zamanında ortaya çıkmıştır.

Seramik kapların özelliğinden Lydialıların batıdaki komşuları İyonya ile çok öncelere giden bir ilişkileri olduğu saptanmıştır. Yine Lydialılar’ın Yunanlılar’la ticari ilişkilerinin yanı sıra dinsel ilişkileri de vardı. Lydia dininde en önemli kültler ana tanrıça-Artimu (Artemis) veya Kybele, Luvi tanrıçası-Kuvava, tarım tanrısı-Baki (Dionysos), yağmur tanrısı-Leus (Zeus) ve mezarların koruyucusu-Santas’dır. Lydialıların parayı icat etmeleriyle insanlığa çok önemli faydaları dokunmuştur. Para da ticaretlerini düzene koyarak ülkelerinde düzenli bir yaşam sağlamıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu