Muharrem Ayının Dinimizdeki Yeri

Muharrem Ayının Dinimizdeki Yeri

Şehrullahi’l-Muharrem olarak meşhur olan, yani “Allah’ın ayı Muharrem” olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.

Allah’ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak Allah’ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.
Âşura Günü ise Muharrem’in 10. günüdür. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.

Muharrem ayının, şu üç esas üzere ayrı bir kıymeti vardır. Birincisi; kameri (astronomik) bir esasa dayanan bir takvimde ilk ay olmasıdır. İkincisi; dini bir sene başı olmasıdır. Üçüncüsü de bu ayın sene başı olarak tesbitinde, ilk muhacir kafilesinin Mekke’den Medine’ye başlaması gibi kıymetli bir tarihi hadisenin sebep olarak kabul edilmesidir.

Hz. Ömer (ra) nezdinde, eshabı kiramdan kurulan bir mecliste Hz. İmam-ı ali Kerremallahu Veçhe’nin teklifi üzerine ittifakla muharrem ayı hicri sene başı olarak kabul edilmiştir. O günden itibaren, İslamıın sene başı olarak bir değer taşımakta ve bu mana üzerine tes’id edilmektedir (kutlanmaktadır). Oruç, namaz ve sadaka gibi ibadet ve taatlerle ihya edilegelmiş ve ilanihaye edilecektir.

Muharrem ayı hicret gibi müstesna bir hadisenin yıldönümüdür. Onun için bu tarih bizim dini yılbaşımızdır. Hicret hadisesinden otuz yıl kadar kısa bir müddet sonra, Endülüs’ten Çin’e kadar dünyanın en kıymetli bölgelerine yayılan İslam Devleti, işte bu hicret hadisesiyle gelişti, olgunlaştı ve kainatı zulmetten kurtardı. Ehl-i imanın bu günü unutmaması gerekir.bu mutlu gün şerefine, birbirimizle tebrikleşmeliyiz. Bu günü büyük bir huşu içinde, ibadet taatle geçirip, Allah-u Teala’ya hamd-ü senalarda bulunmalıyız.

Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. hadis-i şerifi, bugünlerde tutulan orucun önemini ifade ediyor. Bu hadisin açıklamasını İmam-ı Gazali şöyle yapıyor: Muharrem ayı hicri senenin başlangıcı. Böyle bir yılı oruç gibi hayırlı bir temele dayandırmak ne güzel olur. Bereketinin devamı daha fazla ümit edilir. Gerek Yahudilere benzememek, gerekse orucu tam aşure gününe denk getirmemek için, Muharrem’in dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde oruç tutulması tavsiye ediliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu