Namaz Kılarken Neden Esneriz

Namaz Kılarken Neden Esneriz
Esnemek, irademiz dışında gerçekleşen bir yüz refleks hareketidir. Namaz kılarken veya dua ederken de sık sık esneriz. Bu durum genelde “şeytanın vesvesi” olarak tanımlanır. Esnemek sadece insanlara özgü bir durum değildir.

Özellikle namaz kılarken daha çok esneriz. Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem( de aksırmanın Allâh Teâlâ’nın hoşlandığı bir durum olduğuna, esnemenin ise şeytandan geldiğine dikkat çekerek:

“Biriniz esneyeceği zaman gücü nisbetinde onu gidermeye çalışsın. (Ağzını açarak hâh demesin) . Çünkü bir kimse esnediğinde şeytan ona güler. ” (Buhârî, Edeb, 125) buyurmuştur.

Hadis-i şerifte şeytandan geldiğine dikkat çekilen esneme, genellikle çok yiyip içmek, karnı tıka basa doldurmak, hareketsizlik ve uyku hâlinin öne geçmesi gibi durumlardan kaynaklanır. Ayrıca esnemeye sebep olan durumlardan her biri şeytanın hoşlandığı işlerdir. Bu sebeple esnemek uygun bir davranış değildir. Mümkün mertebe önüne geçilmesi, her şeye rağmen engellenemediği durumlarda ise ağzın el ile kapatılması gerekir.

Gaflet sebebiyle meydana gelen esnemeden kurtulmanın değişik yolları vardır. Özellikle namazda esnememek için şu hususlara dikkat etmek lâzımdır:

– Tuvalet âdâbına riayet etmek,

– Her namaz için yeni bir abdest almak,

– İftitah tekbiri alırken elinin tersiyle masivayı arkaya attığının farkında olmak,

– Euzü besmeleyi şuurlu bir şekilde söylemek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu