Obez çoçuk ailenin suçumudur?.


Obez çocuk ailenin suçu mu?

SİZ DE DİKKAT EDİN

Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde sorun büyüyor. Bugün neredeyse her 100 çocuktan 20 tanesi şişmanlık sınırında.

Aşırı kilolu çocukların, normal kilodaki çocuklara göre ileride obez olma riskleri de daha büyük. Bebeklik döneminde obez olanların yüzde 80’i yetişkinlikte de obez oluyor. Çocuklarımıza kötü miras bırakmamak için kilomuzu dengede tutmalıyız.


SALATA İLE ÖDÜLLENDİRİN 

Salata yemeye ve meyveye küçük yaştan itibaren alıştırılmalı. Reddetti diye bırakılmamalıdır. Bilinçli davranılırlarsa, çocuğun şişmanlama olasılığını sıfıra indiremezler ama çok azaltabilirler.

Çocuk, unlu gıdalar, tatlılar ve fast-food’larla ödüllendirilirlerse bu gıdalara alışır. Çocuğunuzu sağlıklı besinler ile ödüllendirin.


Ev içinde bile olsa hareket edecekleri olanaklar sağlanmalı. Çocuklar ip atlasın, dans etsin, birlikte parka gidip yürüsünler ve bisiklete binsinler. Ama kilolu anne baba da bunları yapamadığı için çocuğunun önünde hareket edemiyor.

Özellikle aileler çocuklarının beslenme alışkanlıklarını erken dönemde oluşturmalılar. Çocuk yemiyorsa, saygı göstermeli, bir sonraki öğünde yemesi sağlanmalıdır
Prof. Dr. Ziya Mocan Beslenme ve metabolizma uzmanı :

Çocukluğunda yağlı, şekerli ve unlu gıdalar fazla verilirse bu çocukların ileride obez olma ihtimali çok fazla. Bu, onun suçu değildir, ailenin suçudur
KANTİNLER TEHLİKELİ 

Anne babası çok kilolu ise, çocuk kilolu oluyor. Bu da kendi suçu değildir, ailenin bu durumda çok dikkatli olup çocuğunun sağlığı için özenli davranması gereklidir. Çocuğun sağlığı ile ilgili her türlü sorumluluk ailenindir, bunu hiçbir zaman unutmamak gerekir.

İlkokulda çocuklar kantinden sağlıksız besleniyorlar. Kola ve hamburger ile tanışıyorlar. Bu da onların suçu değil, toplumun suçu… Okulların bu durumda önlem alması gerekli, ailenin burada yapacağı şeyler çok daha kısıtlı.


Lise çağlarındaki gençler spor yapmaya özendirilmiyor. Gençler yarış atı gibi oturup ders çalışıyorlar. Bu da onların suçu değil. Ne yazık ki sistemin suçu ama sınavlardan sonra obez çocuklar karşımıza çıkıyor.

Yeterli spor alanlarının, bahçelerin, parkların olmaması ve çocukların bilgisayarlara yönelmeleri de obezite sebebi. Bu da onların suçu değil, ailenin bu noktada yönlendirici olması gerekli.

Sınavlar kadar bu dönemde çocuklarının sağlığı da önemli.

PARKA GÖTÜRÜN 

Aile bireylerinin çocuklarına sokak oyunlarına, park ve açık hava alanlarında oynamasına fazla fırsat vermeli. Çocuğun sokakta kirlenerek oynaması, parkta hoplaması, zıplaması ve açık alanı daha fazla kullanması yeme isteğini engellemekte, kas ve kemik gelişimini olumlu etkiler. Sadece obeziteyi engellemez onları mutlu yapar.

PARASINI İZLEYİN 

Ebeveynin çocuğuna verdiği harçlığı nerelerde kullandığına dikkat etmemesi önemli. Harçlığını abur cubura kullanma alışkanlığından çocuk vazgeçirilmeli

DOĞUMDAN ÖNCE…

Hamilelikte aşırı kilo alan annelerin çocuklarında kilo problemi görülmesi de yüksek ihtimaldir. Anne sütü çok önemli. Bebeklikte yeteri kadar anne sütüyle beslenemeyen çocukların kilolu olma riski bulunuyor. Hamilelikten itibaren anneler çocuklarının sağlığını düşünmeli. Bebekler, mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslenmelidir.

BİLGİSAYARA SINIR 

Ebeveynlerin aşırı bilgisayar kullanımı yine çocuklar için şişmanlık nedeni. Hareketsiz yaşamı öğrenen çocuk, taklit eder. Bilgisayar kontrolü yapmazsanız kilolarını da kontrol edemezsiniz

8 SAAT UYUSUN 

Aile bireylerinin çocuğuna uyku saatleri konusunda belli bir disiplin kazandırması önemlidir… Çocuğun geç saatlere kadar uyanık kalması obeziteyi artırır.

MİKSERE ALIŞTIRMAYIN

Bebeklikte ek gıdalara geçiş döneminde, çocuklara mutfak robotlarında sadece yiyeceklerin birbirine karıştırıldığı bulamaç çorbalar vermek çocuğun yemek kültürünü köreltebilir. Çocuk iki yaşına kadar her yiyeceğin tadını almalı ve çiğnemeyi öğrenmeli ki, ileride bu tatlara damağı alışmış olsun. Bunları benimsesin. Yoksa çocuk tek yönlü beslenmeye alışıyor ve bu alışkanlık yetişkinlikte de sürüyor, sonucu ise kilo problemi oluyor.

AÇ KALMASIN 

Genç kızlar için, zayıflık artık güzellikle eşdeğer. Şok diyet ve açlık rejimlerinin yaşı 11-12’lere kadar düştü. Bu da ilerideki yaşlarda görülen obezitenin en büyük nedeni. Anneler sağlıklı beslenerek çocuklarına örnek olmalı. Kız çocuklarını iyi takip edin. Küçük yaştaki çocukların sıkı diyetler yapmasına izin vermeyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu