Önemli Müzelerin İsimleri

Önemli Müzelerin İsimleri
Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi (1967). Taş Devri ve Tunç Çağı’ndan kalma arkeolojik buluntular, Hitit, Frig, Urartu sikkeleri ve altın süs eşyaları sergilenmektedir.

Hatay Arkeoloji Müzesi (1948). Çeşitli tarihsel yapıtların yanı sıra dünyanın ikinci büyük mozaik koleksiyonunu barındırmaktadır.

İstanbul Arkeoloji Müzesi (1880) üç bölümden oluşur: istanbul Arkeoloji Müzesi’nde Eski Yunan ve Roma yapıtları; Eski Şark Eserleri Müzesi’nde Mezopotamya, Mısır Anadolu ve islamiyet öncesi Arabistan uygarlıkları yapıtları; Türk Çini ve Seramikleri Müzesi’nde çini ve seramikler sergilenir.

İzmir Arkeoloji Müzesi. 1927’de kurulduktan sonra 1951’de Efes, Bergama, Milet, Afrodisias, Sart başta olmak üzere ilin çeşitli yerlerinde yapılmış kazılardan buluntular sergilenmektedir.

Konya Mevlana Müzesi. 1925’te tekke ve türbeler kapatıldıktan sonra Mevlana Dergahı ve Türbesi müze olarak düzenlendi. Mevlana’nın yapıtlarının eski kopyaları, elyazmaları, ney, rebap, kudüm, tanbur gibi müzik aletleri, tespihler, halılar, kumaş örnekleri ve dergâha özgü çilehane, mevlevi sofrası ve dervişlerin semah öğrendikleri yer gibi görülebilecek ilginç bölümleri olan bir müzedir.

Adana Karatepe Açıkhava Müzesi. Kadirli ilçesinde İÖ 8. yüzyılda yaşamış olan Hitit Kralı Asistavandas’ın kendi adını vererek kurmuş olduğu kale ve kent 1945’te bölgede başlatılan kazılar sonucu ortaya çıkarıldı.

Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi (1937). Taş Devri ve Tunç Çağı’ndan kalma kaplar, madenden bıçak, silah ve baltalar, fildişinden cerrahlık araçları, Kibele, Apollon, Eros ve Zeus heykelleri, ölü gömme töreni kabartmalarından başka kitaplığında 8 bin kitap vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu