Peçenekler hangi bölgededir?

Peçenekler hangi bölgededir?
Beçenekler ya da Peçenekler, Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuz Türklerinin 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud’a göre Divân-ı Lügati’t-Türk’te yirmi iki Oğuz bölüğünden “… Ondokuzuncusu; “بآجانآك Beçenek”lerdir. Belgeleri şudur : 30px-Pecenek şeklinde tanımladığı bir Oğuz boyudur.
Anadolu’da yaşayan son peçenek halkı Aliuşağı, Şereflikoçhisar köyü halkıdır. Peçenek halkından olan ve şuanda Türk olan hiç bir topluluk kalmamıştır. Peçenek Halkı Türklerden, Oğuzlardan olan Üçok kolundan gelmiştir… 11. Yüzyılda Bizans İmparatorluğu tarafından diğer Türk Devletlerine larşın tampon bölge oluşturulmak için İç Anadolu’da Tuz Gölünün doğusuna yerleştirilen Aliuşağılar burada Alevi olarak Müslümanlığı kabul etmilerdir… Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu toprağı olan Aliuşağının ilk İsmi Uşak – ı Aliyyiyey-i Peçenek olarak şu andaki Aliuşağı köyünün kuzeyine yerleştirilmişlerdir… Osmanlı’nın güçlenmesi ile Aliuşağılılılar Tüzgölü yöresinin en çarpıcı şehri olmuştur…İlk dini inançları Göktanrı, daha sonra Şamanizm sırasıyla İslam dinine inanmışlardır.

Aliuşağı Türkleri Tamamen Türk olup bgünkü Bulgar, Macar, Kırım Tatar, Şereflikoçhisar, Aksaray, Konya, Karaman, Ankara, Evren, Sarıyahşi, Ağaçören, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Kırım Türkleri, Ukrayna, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Fransa Bazı Rumların Atası olan Peçeneklerin devamı olarak yaşamaktıdırlar… Aliuşağı halkı Çaka Bey’le ortak bizansla yaptıkları savaşata Bizansa ağır darbe vermiş ve İstanbul Boğazını Atla Geçmişlerdir … Dünya’da ilk defa deniz ve bir boğaz yaya olarak geçilmiştir… Bundan sonra bu olay bir daha tekafül etmemiştir…

Beçenekler, Orta Asyadan Avrupaya göç eden tarihi Türk halklarından birisidir. Daha sonra Hıristiyanlığı kabul etmiş ve Avrupalı halklar arasında erimişlerdir.

Göktürklerin batı kanadını oluşturan Onoklardan meydana gelen Peçeneklerin, 6. yüzyılda Issık ve Balkaş Gölü gölleri çevresinde oturduğu görülmektedir. 8. yüzyılda Oğuzların baskısıyla batıya göç ederek 11. yüzyılda Karadeniz kuzeyine geldiler. Hanlık seviyesinde bir oluşum kurdular.

Peçenek Hanlığı (860-1091) Hudud ul-‘alam min al-mashriq ila al-maghrib (Arapça: حدود العالم من المشرق الی المغرب) tanınmamış bir yazar tarafından 982 yılında yazımı biten daha sonra Gurluların hükümdarı Abu ul-Harith Muhammad ibn Ahmad sunulan Arapça yazılmış bu kitapda Peçenekler Bachanāk-i Turk ve Turkān-i Bachanākī olarak adlandırılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu