Ramazan’da yapılan genel hatalar

Ramazan’da yapılan genel hatalar
Müminlerin büyük bir heyecanla beklediği on bir ayın sultanı Ramazan tüm güzellikleriyle herkesi kuşatıyor. Bir yanda kurulan iftar sofraları diğer yanda teravihlerde insanların yakaladığı manevi hava Ramazan’a ayrı bir hava katıyor.

Fıkıh alimleri bu ay içinde sıkça yapılan hatalar konusunda uyarılarda bulunarak oruç tutanların bunlardan uzak durmasını tavsiye ediyor.

İFTAR SOFRALARINDA AŞIRI İSRAF YAPILIYOR
Yapılan en büyük hataların başında aşırı süslenmiş ve israfa kaçılmış iftar sofraları geliyor.

İkinci hata olarak söz konusu sofraların hazırlanması için kadınların büyük vakit harcadığını belirten alimler, günü ibadetle geçirmesi gerekenlerin bile günlerini mutfakta yemek hazırlamakla harcaması olarak gösteriliyor.

DUA VE İBADETE YETERİNCE ZAMAN AYRILMIYOR
Kadınların sıkça yaptığı hatalar arasında dua ve ibadetlere yeteri kadar zaman ayırmama, aşırı parfüm ve makyaj yaparak erkeklerin de bulunduğu camilere gitme üst sıralarda görünüyor.

TELEVİZYON MANEVİYATI ÇOK ETKİLİYOR
Alimler, Müslüman ailelerin televizyon başında özellikle popüler Ramazan programları ve dizileri takip ederek tüm akşamlarını harcadıklarını ve oruçtan kazandıkları sevabı neredeyse kaybetmelerinin ayrı bir hata olduğunun altını çiziyor

SİGARA İLE ORUÇ AÇMAK BÜYÜK HATA
Alimler yapılan bir başka hatanın da orucu sigara ile açmak olduğu üzerinde hem fikir.

Sigara ile orucun açılmasına şiddetle karşı çıkan alimler Ramazan’ın bu kötü huyu bırakmak için fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

GIYBET VE DEKİKODUDAN UZAK DURULMALI
Alimlerin yapılan hataların en önemlilerinden birisinin de oruçlu iken yeme ve içmeden uzak durup gıybet, dedikodu, iftira ve kötü söz söyleme gibi huylardan vazgeçilmemesi olarak belirtiliyor.

SON ON GÜN İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
İslam alimleri özellikle Ramazan’ın son 10 gününün iyi değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatarak Müslümanların vakitlerini hayırlı işlerle geçirmesi gerektiğinde hem fikir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu